Makelaars willen consument beter beschermen

15/09/2010 12:58

VBO

De brancheorganisaties willen de woonconsument beter beschermen tegen makelaars die zich onvoldoende op kwaliteit met permanente educatie richten. Dat bleek gisteren uit de forumdiscussie tijdens het VBO Jubileumcongres in Nieuwegein. De brancheorganisaties VBO Makelaar, NVM en VastgoedPRO discussieerden samen met CDA-lid van Bochove, de secretaris van de Waarderingskamer en de directeuren van de Vereniging Eigen Huis en Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG) over de kwaliteit van de makelaar. Men pleit voor verplichte certificering, eventueel gekoppeld aan een vergunningstelsel.

Voorzitter Ed Hamming van VBO Makelaar: "Circa 30% - zo'n 3000 makelaars/taxateurs - is geen lid van een brancheorganisatie. Zij hoeven zich dus niet verplicht te certificeren, geen permanente educatie te volgen en staan niet onder tuchtrecht. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden van de zekerheden die de brancheorganisaties hebben ingebouwd ten behoeve van de consument. De brancheleden zijn hiertoe verplicht, maar niet-georganiseerde makelaars/taxateurs hoeven niet aan deze eisen te voldoen. Dat betekent dat de brancheorganisaties de voordeur dicht hebben maar dat de achterdeur nog wagenwijd open staat."

Verplichte certificering

Al 25 jaar richt VBO Makelaar zich op kwaliteitsverbetering van het vak makelaar/taxateur. De forumdiscussie met alle belanghebbenden uit de branche, past in dit kader. VBO Makelaar zal zich de komende periode richten op gezamenlijk overleg tussen de brancheorganisaties om verplichte certificering te bespreken en verder uit te werken met betrokken partijen. Een eventueel vergunning- of licentiesysteem zou moeten betekenen dat makelaars/taxateurs die over de scheef zijn gegaan niet meer in aanmerking komen voor een certificaat en/of licentie. Uit een poll op www.vbocongres.nl blijkt dat 92% een betere bescherming van het vak makelaar/taxateur wenst.

Tijdens de forumdiscussie werd duidelijk dat alle brancheorganisaties terugkeer naar de beëdiging niet als de gewenste oplossing zien. Ed Hamming: "Dat is voor allen een gepasseerd station." Wel werd er geopperd eventueel een keurmerk voor gecertificeerde makelaars/taxateurs in te richten om duidelijk te zijn richting consumenten. Ed Hamming: "Voor nu hebben we in eerste instantie de taak helder met de consument te communiceren over het nut en belang van gekwalificeerde, geregistreerde en gecertificeerde makelaars/taxateurs. Het moet de consument duidelijk zijn wat voor soort makelaar/taxateur men inschakelt en wat men van hem of haar kan verwachten."

Ed Hamming: "De drie brancheorganisaties zouden vaker gezamenlijk moeten optrekken bij dit soort belangrijke onderwerpen voor de branche. Zij kunnen dan ten behoeve van de consument, maar zeker ook ten behoeve van de makelaar/taxateur, een stevige vuist maken. Een gezamenlijke makelaarskoepel voor een aantal belangrijke zaken, zou een mooi verjaardagscadeau zijn voor het 25-jarig bestaan."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vbo.nl/homepage