Gemeente De Bilt


15-09-2010

Burgemeester Gerritsen: "Jeugdbrandweer is goede kweekvijver". De Biltse jeugdbrandweerploeg heeft in augustus deelgenomen aan de eerste officiële oefenweek voor jeugdbrandweerteams in de veiligheidsregio Utrecht. Zo'n tachtig leden van vijf jeugdploegen kwamen van 14 tot en met 18 augustus bijeen in een gezamenlijk jeugdbrandweerkamp op recreatieterrein Erkemederstrand bij Zeewolde.

Behalve het Biltse jeugdkorps namen ook de ploegen van Utrecht, Zeist, Veenendaal en Breukelen deel aan het programma. Onderlinge kennismaking en verbroedering door activiteiten in spelvorm, waren de doelen van de jaarlijkse oefenweek. Maar er stonden ook serieuze zaken op het programma, zoals het oefenen voor wedstrijden volgens de internationale systematiek voor brandweerwedstrijden.

Door het slechte weer konden helaas niet alle programmaonderdelen doorgaan, maar ondanks de regen zat de sfeer er goed in in het jeugdbrandweerkamp aan de oevers van het Nuldernauw. Diverse bestuurders en brandweercommandanten stelden zich tijdens de oefenweek op de hoogte van de verrichtingen van de jeugdbrandweerleden. Ook burgemeester Arjen Gerritsen en brandweercommandant Evert Bron togen naar het Erkemederstrand voor een informeel `werkbezoek' aan hun jeugdbrandweerteam. Zij toonden zich onder de indruk van de organisatie van de regionale jeugdbrandweeroefenweek en noemen de jeugdbrandweer een goede kweekvijver voor een gezonde brandweerorganisatie.

Burgemeester Gerritsen: "Het is goed dat de veiligheidsregio investeert in de jeugdbrandweer en ik ben blij dat ook De Bilt een gezonde jeugdbrandweerploeg heeft. De jeugd is een belangrijke bron om de brandweerlieden voor de toekomst te werven. Wat dat betreft staan we voor een behoorlijke uitdaging. Door de leeftijdsopbouw van ons brandweerkorps verwachten we de komende jaren een forse uitstroom van brandweermensen uit de actieve dienst. We hebben dus grote behoefte aan nieuw bloed bij het korps. Daarin zal voor een deel vanuit de jeugdbrandweer kunnen worden voorzien."

Dat is ook de verwachting van hoofdjeugdcoördinator Erik Kusters. In de twaalf jaar dat de Biltse jeugdploeg bestaat, zijn al zeker zestien leden doorgestroomd naar de uitrukdienst van de brandweer. "Een mooi resultaat", vindt Erik Kusters. "Maar de komende jaren kan ook de jeugdbrandweer wel wat nieuwe leden gebruiken. We hebben nu een team van 12 leden in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar. Om de ploeg gezond te houden streven we naar een sterkte van 16 mensen. We willen daarom gericht gaan werven onder de Biltse jeugd. En het is beslist niet alleen een jongensaangelegenheid.

Ook meisjes worden van harte uitgenodigd om eens kennis te maken met de jeugdbrandweer. We hebben een hoop te bieden!" Zoals een eerste opstap naar een brandweercarrière, actief leerzaam bezig zijn in teamverband, gezelligheid en misschien wel de roem van het winnen van een brandweerwedstrijd op regionaal of landelijk niveau. Kusters: Tot dusver heeft de Biltse jeugdploeg alleen onderlinge wedstrijden gespeeld, maar we hebben zeker de ambitie om ook officiële wedstrijden te gaan spelen en te proberen ooit de landstitel binnen te slepen. Daar willen we de komende jaren met onze gemotiveerde ploeg hard aan gaan werken."

Interesse in de jeugdbrandweer?
Kijk op: www.jeugdbrandweerdebilt.com
Of bel met Brandweer De Bilt, telefoon (030) 229 12 12.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Linda van den Noort, telefoon (030) 2289 500.

Bilthoven, 15 september 2010