GroenLinks Zeist



GroenLinks stelt schriftelijke vragen over Sonnehaert

Twee jaar geleden is GroenLinks, zij het schoorvoetend en na een aantal gedane toezeggingen door de toenmalige eigenaar van Sonnehaert, akkoord gegaan met plannen voor zorgwoningen in villa Sonnehaert en een beperkte bebouwing op het meest oostelijke deel van het terrein. Inmiddels is het terrein verkocht aan de KNVB, die plannen heeft om in de villa een kantoor te vestigen. Naar aanleiding hiervan heeft GroenLinks-raadslid Ronald Camstra onderstaande schriftelijke vragen gesteld.

In 2008 heeft de Raad een nieuwe bestemming vastgesteld voor het Sonnehaert-terrein, dat in een ecologisch kwetsbaar gebied ligt. Bij de vaststelling is geregeld dat alleen het oostelijk deel van het terrein bebouwd mag worden en dat de bestemming gericht is op een combinatie van zorg en begeleid wonen. De fractie van GroenLinks is destijds slechts schoorvoetend akkoord gegaan met een dergelijk plan in de ecologische hoofdstructuur. Doorslaggevend daarbij waren met name het feit dat het om een zorgfunctie ging (met bijbehorende lage parkeernorm), en de toezeggingen van de toenmalige eigenaar, de heer Bakker, op het gebied van lichtuitstoot en de teruggave van delen van het terrein aan de natuur.

Via diverse krantenberichten bereiken ons geluiden dat de oorspronkelijke eigenaar het terrein inmiddels heeft verkocht aan de KNVB, die van plan zou zijn om een kantoorfunctie in de oude villa te vestigen. Hoewel wij de KNVB een warm hart toe dragen vragen wij ons wel af wat de consequenties van deze wijzigingen zijn voor de waarborgen die de Raad heeft willen inbouwen voor de ecologische hoofdstructuur.

Om die reden hebben wij de volgende vragen:


1. Staat de vigerende bestemming (zorg & welzijn) toe dat de KNVB de oude villa als kantoor kan gebruiken?

2. Is er vanuit de KNVB al een verzoek ontvangen voor het wijzigen van het bestemmingsplan?

3. In het delegatiebesluit is afgesproken dat voor projectplannen de besluitvorming niet aan het College is gedelegeerd. Wanneer bent u van plan de Raad te betrekken bij de bestemmingsplanwijzigingsprocedure en op welke wijze?

Met vriendelijke groet,

Fractie van GroenLinks,
Ronald Camstra