GroenLinks
Minder mensen aan de slag door bezuinigingen op inburgering

Woensdag 15 september 2010, 13:05u - Tofik Dibi
* inburgering

GroenLinks begrijpt niet dat het kabinet knetterhard wil bezuinigingen op de inburgering. "Het is altijd een goede rechtse hobby geweest", aldus GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. GroenLinks wil dat iedereen die in Nederland woont de taal spreekt en meedoet.

"We hebben zoveel mogelijk mensen nodig op de arbeidsmarkt. Migranten die al jaren in Nederland wonen en die je niet kunt verplichten de taal te leren, blijven thuis wanneer ze dit zelf moeten betalen. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel migrantenvrouwen die hier al jaren in een isolement verkeren", zegt Dibi.

GroenLinks vindt het prima als migranten op leeftijd en migranten die al evident zijn ingeburgerd geen verplicht nummertje hoeven te maken met een cursus. Ook is het prima wanneer nieuwkomers verplicht zijn een opleidings- of inburgeringtraject te volgen en deze deels zelf bekostigen.

Volgens Dibi moeten oudkomers die niet verplicht zijn om bijvoorbeeld de taal te leren, net zo goed een inburgeringsaanbod krijgen. "Het is juist een investering wanneer migranten die langs de kant staan een baan kunnen krijgen. Iedereen is hard nodig om de economie nu en in de toekomst draaiende te houden", aldus Dibi.