Gemeente Schagen

Mooie Open Monumentendag Schagen

Bouwes opent monumentendag Zaterdag 11 september was het weer landelijke Open Monumentendag. Tijdens deze dag kon het publiek gratis de opengestelde monumenten bezichtigen. Ook in Schagen was het een drukte van belang, er werd zelfs een recordaantal bezoekers genoteerd. Dit kwam niet alleen door het mooie weer, maar ook door het aantrekkelijke programma dat was samengesteld.

Â

Â

In boerderij- en rijtuigmuseum Vreeburg speelde men goed in op het jaarthema âDe smaak van de 19e eeuwâ. De bezoekers kregen allerlei bekende en vergeten lekkernijen voorgeschoteld, zoals wentelteefjes, drie-in-de-pan, biest, wei en wrongel, zelfgebakken brood en roomboter. De openingshandeling, het aansnijden van een authentieke âbroederâ, werd verricht door wethouder Jan Bouwes. âHij smaakt hetzelfde als die van vroeger!â aldus Bouwes.
Naast Vreeburg waren ook de beide kerken geopend. De kerk op de Markt presenteerde dit jaar een tentoonstelling over de verscheidenheid aan markten die Schagen gekend heeft. In de Christoforuskerk was het mogelijk om rondgeleid te worden bovenop de gewelven en tot in het puntje van de kerktoren. Hiervoor moest men dus geen hoogtevrees hebben⦠In Markt 18 waren meerdere mooie tentoonstellingen te bewonderen, naast natuurlijk het pand zelf. Klokkenmaker Henk Houkes was tevreden over het aantal bezoekers voor het torenuurwerk en ook de beide oorlogsmusea in de slottorens hadden over belangstelling niet te klagen.
Al met al kan Open Monumentendag 2010 als een succes de boeken in.