Watersportverbond - KNWV

Recreatievaart en Beroepsvaart varen in Limburg

woensdag 15 september 2010

Op zaterdag 11 september 2010 ontmoetten recreatievaart, beroepsvaart en Rijkswaterstaat elkaar in Limburg. Op initiatief en uitnodiging van het Watersportverbond Limburg, Schuttevaer en Rijkswaterstaat Limburg waren ruim 35 vertegenwoordigers te gast bij het Nautisch Centrum van Rijkswaterstaat Limburg bij sluis Heel om letterlijk en figuurlijk in elkaars keuken te kijken, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

Na een korte introductie gingen alle deelnemers het water op. Zoals bedoeld was, voeren beroepsvaarders mee met recreatievaarders en gingen recreatievaarders aan boord van een motorschip (circa 90 meter). Zo kon men onder andere voelen hoe het is om met een groot vrachtschip een sluis in en uit te manoeuvreren van en van dichtbij meemaken tegen welke uitdagingen recreatievaarders aan lopen. Het âvaarrondjeâ werd in de middag geëvalueerd, waarbij onder meer het schutproces, toerbeurt, marifoongebruik, blauw bord, gevaarlijk vaargedrag, vaarbewijs voor recreatievaart en plaats op de vaarweg de revue passeerden.

Algehele conclusie: heel nuttig en zinvol en zeer zeker voor herhaling vatbaar!

In 2008 werd voor de eerste maal een âVaren doe je Samen-dagâ
georganiseerd. Destijds waren alleen vertegenwoordigers uit de recreatievaartsector aanwezig. Nu ook de beroepsvaart is aangesloten waren alle deelnemers het erover eens dat deze formule niet meer losgelaten en verder uitgebreid moet worden.

Met grote dank aan de schippers van de MS Gusimonda en Romani, de motorjachten Le Loup Bleu, Maasbengel, Regina en Libra en de RWS 37 en het sluispersoneel van Sluis Heel.

Bron: http://www.varendoejesamen.nl