Onthulling Sherman Tank Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

15/09/2010 13:45

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Robin Hood terug uit Engeland

Eind mei is de Britse Sherman Tank - Robin Hood geheten - die voor de hoofdingang van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek staat, op transport gegaan naar Engeland (York). Daar is hij volledig gerestaureerd, waarna hij vrijdag 17 september a.s. om 12.00 uur door Britse veteranen op het buitenterrein van het museum wordt onthuld.

Eind jaren '80 is de bijna 30 ton wegende tank aan het Bevrijdingsmuseum geschonken door de Sherwood Rangers: een Britse tankeenheid die in september 1944 tijdens Operatie Market Garden was toegevoegd aan de Amerikaanse 82e Airborne divisie en als zodanig een belangrijke bijdrage leverde aan de bevrijding van het Rijk van Nijmegen.

Een viertal van dit type tanks trok in de avond van 20 september 1944 over de Waalbrug bij Nijmegen; de stad werd toen bevrijd. Deze gebeurtenis markeert een cruciaal moment in de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland. Immers mede vanuit dit gebied werd in oktober en november 1944 het overgrote deel van Brabant en Limburg bevrijd. Bovendien vond in het bevrijde Rijk van Nijmegen in het voorjaar van 1945 de 'take off' plaats voor de finale van de bevrijding tijdens Operatie Veritable. Lewis S. Brereton, commandant van de First Allied Airborne Army, bewees over een voorspellende blik te beschikken: 'In the years to come everyone will remember Arnhem, but no will remember that two American divisions fought their hearts out in the Dutch canal country and whipped the hell out of the Germans'.

'Robin Hood' is een tot Sherman Tank 'omgebouwde' Canadese Grizzly tank die na de oorlog door het Portugese leger is gebruikt. De Portugezen hebben dit soort tanks in de jaren '80 afgestoten.

De restauratie en het transport van de tank heeft zo'n 50.000 euro gekost en is gesponsord door de Britse Firma TEI Ltd. Dit is een leidinggevend bedrijf in Engeland, gespecialiseerd in ontwerp, productie, restauratie, onderhoud en installatie op het gebied van energiewinning en petrochemische industrie. Het bedrijf dat gebukt gaat onder de economische crisis heeft besloten het boventallige personeel niet te ontslaan maar in te zetten voor enkele prestigieuze goodwill projecten. Het is een geweldige actie die voor het museum van groot belang is. De tank is immers te kwalificeren als een topstuk dat deel uitmaakt van het kernerfgoed van de Tweede Wereldoorlog.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.bevrijdingsmuseum.nl