MBO raad

Websites sectorinvesteringsplannen online

15-09-2010 - De ministeries van OCW en EZ hebben budget vrijgemaakt om te starten met drie Centres of expertise en zes Centra voor innovatief vakmanschap. De Centra bouwen voort op de sectorinvesteringsplannen van de commissie Hermans (mbo) en de commissie De Boer (hbo). Consortia van onderwijsinstellingen, bedrijven en andere partners kunnen tot uiterlijk 15 oktober 12.00 uur een business case inleveren voor een Centre of expertise en/of een Centrum voor innovatief vakmanschap. De deadline voor het definitieve business plan is 8 december.

Via www.centresofexpertise.nl vindt u alle informatie.

Ondersteuning voor vijf jaar
De Centres of expertise kunnen gedurende vijf jaar worden ondersteund met 1 miljoen euro per jaar en de Centra voor innovatief vakmanschap ook gedurende vijf jaar met 400.000 euro per jaar. Voor beide centra geldt dat de consortia een gelijkwaardige investering doen: namelijk minimaal 50% cofinanciering.

De gebieden voor de call for proposals in 2010 zoals vastgesteld door OCW en EZ waarvoor consortia een aanvraag kunnen doen zijn:
* Water: dit omvat het Innovatieprogramma Watertechnologie en het maatschappelijk Innovatieprogramma Water.

* Chemie: dit omvat het Innovatieprogramma Chemie.
* High-tech automotive systems (HTAS): dit omvat het Innovatieprogramma HTAS.

Innovatiekracht versterken
De commissie Loek Hermans overhandigde zijn sectorinvesteringsplan mbo in maart aan MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl en Jeroen van der Veer, voorzitter Platform Bèta Techniek. De MBO Raad en het Platform Bèta Techniek hadden de commissie Hermans gevraagd advies uit te brengen voor een sectorinvestering in het technisch mbo voor de periode 2011-2016.

Kwaliteitsimpuls
De commissie Hermans is voorstander om het mbo een kwaliteitsimpuls te geven door te investeren in het opzetten van de centra. Met een intensieve samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en andere partners willen de centra een kennisinfrastructuur ontwikkelen die de innovatiekracht versterkt en de uitstroom van bètatechnisch talent op de arbeidsmarkt bevordert.

De centra profileren zich daarbij scherp: zij worden hét centrum voor kennis en innovatie binnen een economisch speerpunt.

Workshops
Geïnteresseerde consortia kunnen 16 september en 17 september deelnemen aan een workshop `business modelling'. Business modelling is een techniek waarbij u gezamenlijk met uw partners een denkmodel van uw business (service, concept, product) maakt om zo te komen tot een goede business case en business plan.

Bijlagen
Sectorinvesteringsplan mbo
Sectorinvesteringsplan hbo
Uitvoering sectorinvesteringsplannen mbo en hbo Maatschappelijke innovatieprogramma's

Eerder verschenen:
'Meer mbo-techniek topstudenten door Centra voor innovatief vakmanschap'

Meer informatie
www.centresofexpertise.nl
Aanmelden workshops

Bron/Auteur: Webredactie