MBO raad

Jeugdwerkloosheid daalt licht

15-09-2010 - Minister Donner heeft de Kamer geïnformeerd over de voortgang van het actieplan jeugdwerkloosheid. De algemene conclusie is dat de jeugdwerkloosheid licht daalt, maar dat het herstel broos is. Voortzetting van de ingezette activiteiten, vooral op regionaal niveau, is dus van belang.
School ex 2010
School ex is één van de onderdelen van het actieplan jeugdwerkloosheid. Met het School ex programma wordt gestimuleerd dat examenkandidaten in het middelbaar beroepsonderwijs na het behalen van hun diploma een jaar langer doorleren om jeugdwerkloosheid te voorkómen en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Daarnaast is het doel om gediplomeerde deelnemers die besluiten niet door te leren en die nog geen baan hebben, door te geleiden naar het UWV WERKbedrijf voor ondersteuning bij het vinden van een baan.

De voorlopige cijfers laten zien dat dit jaar 94.257 studenten zijn bereikt om hun toekomstwensen te registreren. Dit is aanzienlijk meer dan in 2009 (72.403). De voorlopige uitkomsten zijn als volgt:

Wat ga je na het afronden van deze opleiding doen? Doorstuderen hbo: 22,3%
Doorstuderen mbo: 35%
Werken, heb al een baan: 22,1%
Werk zoeken: 9,2%
Iets anders doen: 2,5%
Weet het nog niet: 8,9%

Bijlagen
Brief over voortgangsrapportage actieplan jeugdwerkloosheid Boekje Gemeenten en niet-melders WIJ
Kwantitatieve ontwikkelingen rondom jeugdwerkloosheid Kwantitatieve ontwikkelingen in de regio's

Meer informatie
www.mboraad.nl/schoolex

Bron/Auteur: Webredactie