Delta


---

Halfjaarcijfers DELTA: bedrijfsresultaat conform verwachting

Middelburg, 15-9-2010

DELTA realiseerde in de eerste helft van 2010 een omzet van EUR 1,1 miljard, een groei van 10% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De hogere omzet in combinatie met lagere kosten resulteerde in een stijging van het bedrijfsresultaat met 29% naar EUR 38,7 miljoen. De lagere kosten zijn het gevolg van eerder genomen bezuinigingsmaatregelen. Mogelijke afwaarderingen in de tweede helft van het jaar kunnen de winstcijfers voor geheel 2010 echter in negatieve zin beïnvloeden.

In vrijwel alle bedrijfsonderdelen werd beter gepresteerd dan in de eerste helft van 2009. Op de consumentenmarkt nam de levering van energie toe door een scherp aanbod in combinatie met de strenge winter en een koele meimaand. Op de zakelijke markt scoorde DELTA goed dankzij extra commerciële inspanningen, vooral bij multi site klanten (klanten met meerdere aansluitingen). De bedrijfsactiviteiten bij netbeheer en infrastructuur resulteerden in vrijwel stabiele cijfers. Afvalverwerking leverde een beter resultaat op dan verwacht; de aangeleverde hoeveelheden afvalstoffen waren groter dan verwacht. Dit was het gevolg van eigen commerciële inspanningen, maar ook was sprake van meer afvalproductie bij bestaande klanten. Ook de digitale dienstverlening van DELTA resulteerde in gunstige cijfers door onder meer een toenemend aantal digitale tv-kijkers en meer internetabonnees.

Dochteronderneming Solland Solar profiteerde van een groeiende markt voor zonnecellen; de omzet nam in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar met 50% toe in de eerste helft van dit jaar. Het bedrijf gaat een operationele samenwerking aan met het Duitse technologieconcern Schott Solar. Schott biedt onder meer ontwikkelings- en productiekennis. Zoals eerder bekendgemaakt zoekt DELTA ook naar een geschikte strategische partner om mee te investeren in de zonne-energie activiteiten om dit portfolio gezamenlijk verder uit te bouwen.

Ondanks deze ontwikkelingen zal dit jaar sprake zijn van rode cijfers voor Solland door hoge inkoopkosten die slechts gedeeltelijk en met vertraging kunnen worden doorberekend. De ontwikkeling naar winstgevendheid gaat trager dan aanvankelijk verwacht. Door de recente marktontwikkelingen en de onzekerheid met betrekking tot de waferprijzen voor 2011, waarvoor de contractuele afspraken nog gemaakt moeten worden, heeft DELTA besloten om de goodwill en de boekwaarde van de investeringen in zonne-energie tegen het licht te houden. Dit kan leiden tot afwaarderingen.

De vooruitzichten voor het afvalverwerkingsegment zijn goed, maar voor de komende jaren is voorzichtigheid geboden in verband met de vertragende economische ontwikkelingen, waardoor druk ontstaat op volumes en prijs.

Het bedrijfsresultaat voor heel 2010 zal conform verwachting zijn, maar de mogelijke afwaarderingen als gevolg van de tegenvallende economische ontwikkeling kunnen dit resultaat overtreffen. Het is daarom in dit stadium niet mogelijk een meer gefundeerde prognose te verstrekken van het jaarresultaat. Overigens hebben de eventuele afwaarderingen naar verwachting geen invloed op de afspraken met de aandeelhouders betreffende dividenduitkeringen, de winstreserve is van voldoende omvang om het dividendbeleid te handhaven.