Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima bezoekt projecten maatschappelijke inzet voor scholieren

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft woensdagochtend 15 september bij het Regionaal Opleidingen Centrum ASA (ROC ASA) in Amersfoort de projecten 'Coach&Cootje', 'Coach&Co Pro' en 'Coach&Co' bezocht. Hierin krijgen scholieren van verschillende leeftijden begeleiding van vrijwilligers. Doel is om vroegtijdig schooluitval te voorkomen en de zelfredzaamheid te vergroten. Ook krijgen zij begeleiding bij toetreding tot de arbeidsmarkt. De eerste twee projecten worden ondersteund door het Oranje Fonds en vallen onder het 'Stimuleringsprogramma mentorprojecten'.

Coach&Cootje begeleidt kinderen uit het basisonderwijs tijdens de overstap naar het voortgezet onderwijs. Door vroegtijdige individuele begeleiding krijgen kinderen meer kansen om hoger in te stromen in het voortgezet onderwijs. Hierdoor wordt hun potentieel beter benut. De coaches zijn vrijwilligers zonder een professionele achtergrond.

Coach&Co Pro richt zich op jongeren tussen de 16 en 23 jaar om de overgang van het voortgezet onderwijs naar het middelbaar beroepsonderwijs (ROC) te vergemakkelijken. Jongeren die niet willen doorleren en willen instromen op de arbeidsmarkt kunnen hierbij ook begeleiding krijgen. De coaches zijn vrijwilligers uit het bedrijfsleven.

Coach&Co stimuleert jongeren tussen de 12 en 16 jaar om zelf sturing te geven aan hun leven en het voltooien van hun schoolloopbaan. De coaches zijn over het algemeen HBO-studenten Pedagogiek of Social Work.

Met het Stimuleringsprogramma Mentorprojecten ondersteunt het Oranje Fonds het opzetten van mentorprojecten in de grote steden. Gemeente, welzijnswerk, onderwijs en het bedrijfsleven werken hierin samen. Vrijwillige mentoren worden gekoppeld aan jongeren die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Prinses Máxima is beschermvrouwe van het Oranje Fonds.

Noot voor redacties (