Plan Nederland

Zambiaanse chief verbiedt kindhuwelijk

15 september 2010

Traditionele leider in Zambia bindt strijdt aan met kindhuwelijk

Chief Kasoma Lwela, de traditionele leider van de Zambiaanse Mansa-stam, heeft het uithuwelijken van jonge meisjes in zijn chiefdom verboden. De maatregel maakt deel uit chief Kasoma's plan van aanpak voor betere wetgeving om kinderen te beschermen. Plan werkt al een aantal jaren samen met de chief om de levensomstandigheden van kinderen in de regio te verbeteren.

Uithuwelijking van minderjarige meisjes is schadelijk voor hun gezondheid en uiteindelijk schadelijk voor de ontwikkeling van een land, vindt ook chief Kasoma. Om een einde te maken aan kindhuwelijken, heeft de chief ernstige sancties gezet op overtredingen. Ouders die hun dochter uithuwelijken lopen zelfs het risico uit de gemeenschap te worden gestoten. Bestaande kindhuwelijken zijn door de chief ontbonden.

Ernstige gevolgen
In de Zambiaanse wet is vastgelegd dat meisjes vóór hun 21e niet mogen trouwen. In de praktijk is het vooral op het Zambiaanse platteland algemeen gebruik dat meisjes bij de start van de puberteit worden uitgehuwelijkt. Arme families zien dochters vaak als economische last. Een huwelijk biedt uitkomst, want de Zambiaanse traditie schrijft voor dat een man niet alleen zorgt voor zijn bruid, maar ook voor zijn schoonfamilie. Voor de meisjes zijn de gevolgen van jonge uithuwelijking ernstig: ze mogen niet meer naar school, hun gezondheid loopt gevaar als ze te jong zwanger worden en zij zijn kwetsbaar voor mishandeling en misbruik, helemaal als zij tegen hun zin zijn getrouwd.

`Claiming my Rights'
Waar veel ouders zich nog verzetten tegen de maatregelen van chief Kasoma, zijn jongeren er blij mee. "Getrouwde kinderen kunnen alle verplichtingen van een huwelijk nog helemaal niet aan", zegt een van hen. "Laat staan dat ze goed voor hun eigen kinderen kunnen zorgen. Als we de kans krijgen naar school te gaan en ons te ontwikkelen, kunnen we beter voor onze ouders zorgen dan we ooit kunnen als we heel jong trouwen en van school worden gehaald."

Onder Zambiaanse jongeren groeit het bewustzijn over het belang van onderwijs en kinderrechten, mede op grond van het Plan-project `Claiming my Rights' In het kader van dit project pakt Plan kindermishandeling aan en beschermt kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling, misbruik en uitbuiting, thuis, op school en in de gemeenschap.
""