D66

woensdag 15 september 2010

'EU en India in VN-Veiligheidsraad'

D66-leider Alexander Pechtold wil dat Nederland in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voorstellen doet om concrete stappen mogelijk te maken om India en de EU als permanente leden in de Veiligheidsraad op te nemen. Pechtold signaleert een aantal beperkingen van de Veiligheidsraad. Volgens Pechtold moet de Raad representatiever en slagvaardiger worden. Pechtold: "Alleen dan behoudt de Veiligheidsraad - en de VN - legitimiteit."

Leden

De Veiligheidsraad is het uitvoerende orgaan van de Verenigde Naties. Zij is allereerst verantwoordelijk voor de handhaving van vrede en veiligheid. De Raad telt vijftien leden, waarvan vijf permanente leden met vetorecht. Dit zijn China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De andere tien leden worden voor twee jaar gekozen. Er is al jaren kritiek op het systeem, dat de machtsverhouding van 1945 weerspiegelt. De internationale verhoudingen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog wezenlijk veranderd. India telt momenteel meer dan een miljard inwoners. De EU is de grootste economie van de wereld. Pechtold: "Als wij nu op een leeg vel een nieuwe Raad zouden ontwerpen zouden Engeland en Frankrijk daar niet inzitten. Maar India en de EU wel. En Japan, de derde economie op aarde, wellicht ook. Ik wil een debat over een Veiligheidsraad ván en vóór de 21e eeuw."

Hervorming multilaterale instellingen

D66 wil zich sterk maken voor de hervorming van multilaterale instellingen zoals de VN, het IMF, de Wereldbank en de WTO. De partij wil dat ontwikkelingslanden en opkomende economieën zoals China, India, Brazilië en Zuid-Afrika meer gelijkwaardige inspraak krijgen in deze organisaties. Hervorming van de Veiligheidsraad zodat deze meer recht doet aan actuele internationale verhoudingen is volgens Pechtold een belangrijke stap. "De VN, met bijna universeel lidmaatschap en een uniek mandaat, is een cruciale organisatie. Wij moeten blijven werken om haar effectiviteit en legitimiteit te behouden."