Rijksgebouwendienst


Enorme koepel op Scheepvaartmuseum geplaatst

woensdag, 15 september 2010

Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is vandaag op spectaculaire wijze gestart met het overkoepelen van de binnenplaats. Enorme stalen elementen zijn met een telescoopkraan over de gevel van het 's Lands Zeemagazijn gehesen. Met de renovatie van het Scheepvaartmuseum maakt de Rijksgebouwendienst van een 17e eeuws monument een museum van voor de 21e eeuw.

Stalen conctructie
Het overkappen van de binnenplaats - van maar liefst 34 bij 34 meter - is een belangrijk onderdeel van de renovatie van het museum. De Belgische architect Laurent Ney heeft hiervoor een prachtig ontwerp gemaakt, geïnspireerd door de kompaslijnen van oude zeekaarten. De stalen constructie bestaat nu uit 16 elementen die elk zo'n 5 meter breed, 20 meter lang en 3 meter hoog zijn en tussen de 10.000 en 15.000 kg per stuk wegen.

De Rijksgebouwendienst voert momenteel een grootscheepse renovatie uit aan het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. Het gebouw, de inrichting en de tentoonstellingen worden grondig herzien. Het Nederlands Scheepvaartmuseum zal naar verwachting in de zomer van 2011 zijn deuren weer openen voor het publiek.

---