Radboud Universiteit Nijmegen


* Kosmische straling honderd ...

Kosmische straling honderd jaar geleden ontdekt

Datum bericht: 15 september 2010

Op 15 september 1910 werd er voor het eerst melding gemaakt van kosmische straling in het wetenschappelijk tijdschrift Physikalische Zeitschrift. Metingen op de Eiffeltoren maakten aannemelijk dat er deeltjes uit de ruimte op aarde kwamen. Volgende week is kosmische straling weer nieuws: dan kan er voor het eerst op gedanst worden.

Spontaan ontladen van elektroscopen
Theodor Wulf was op zoek naar een verklaring voor het spontaan ontladen van elektroscopen - een vreemd fenomeen want lucht isoleert in principe perfect. Wulf, jezuïet en natuurkundige en leraar in Valkenburg, toetste de hypothese dat het ladingsverval kwam door de aanwezigheid van allerlei radioactieve stoffen op aarde. Verder van de aarde af zou zijn elektroscoop langzamer moeten ontladen. Om dat te bewijzen klom hij de Eiffeltoren op. Daar bleek het verval juist sneller te gaan. Zijn conclusie was dat er straling uit de ruimte in het spel was. Wulf werd aanvankelijk niet geloofd, maar inmiddels weten we dat de aarde bloot staat aan een constant bombardement van allerlei deeltjes uit de ruimte.

Cosmic Sensation
Volgende week worden deze deeltjes voor het eerst gebruikt voor een spectaculair dancefeest. Op 30 september, 1 en 2 oktober staat in park Brakkenstein vlakbij de Radboud Universiteit een grote koepel waarin Cosmic Sensation plaatsvindt. Als de koepel getroffen wordt door een ruimtedeeltje, verandert de muziek. De binnenkant van de koepel geeft de richting aan van de inslag.

> Lees meer over het programma
> Voor meer informatie en het bestellen van kaartjes zie www.cosmicsensation.nl/