Gemeente Zaanstad

06-09-2010
Nieuwe etalagegalerie in De Glouw
`Een beeld van een mens als k(n)uddedier' van Salwa Jabli

Op woensdag 8 september is in De Glouw op de Gedempte Gracht in Zaandam een nieuwe expositie te zien. Het gaat om een installatie van Salwa Jabli. De expositie is tot 31 oktober te bezichtigen.

De installatie wordt als volgt omschreven. Een corpulent lijf van stof kijkt naar buiten en oogt machteloos. De armen hangen slap langs zijn lijf. Van achter het glas schreeuwt het beeld stilzwijgend: hou van mij, tegen de nietsvermoedende voorbijganger. Zijn ogen zijn spiegels. De reflectie van ons eigen koopgedrag. En onze behoefte om te voldoen aan een modebeeld of groep. De identiteit die we lenen aan geloof, merken, sterren, trends, videoclips, mode in bladen en tv. De ruimte is te klein voor zijn enorme lijf. Hongerig als hij is naar aandacht en erkenning. Een veel vraat naar meer, beter, mooier en luxer.

Het k(n)udde dier, een samentrekking van knuffeldier en kuddedier, is een lappendeken van verschillende huidskleuren. Net als onze samenleving die rijk is aan diverse culturen. De huidskleuren verwijzen naar huid en identiteit. De huid markeert een grens tussen het innerlijke gevoelsleven en het uiterlijk functioneren. En het ego waarachter we ons verschuilen.

Het werk van Salwa Jabli kenmerkt zich door een intens en confronterend karakter. Beelden, tekeningen en installaties die gaan over de mens. Met eerbied en respect stelt zij vragen aan haar zelf en de toeschouwer. Zonder dat zij een oordeel velt geeft ze uiting aan angst, afkeer, woede en onmacht. Op deze manier wil ze de donkere kanten van de mens thematiseren, analyseren en uitbeelden. Dit is waar zij de toeschouwer en zich zelf mee wil confronteren.

Aantrekkelijk en sfeervol
Etalagegalerie De Glouw is sinds april 2009 gevestigd aan de Gedempte Gracht 113 in Zaandam, in een van de paviljoens (tegenover bakkerij Buter). Vanwege de herinrichting van de Gedempte Gracht komen paviljoens leeg te staan. Door ze een culturele bestemming te geven, blijft het centrum sfeervol en aantrekkelijk. Op uitnodiging van Olivier Rijcken vindt een serie - voor Zaanse begrippen - ongewone exposities plaats in etalagegalerie De Glouw.

www.inverdan.nl
www.salwajabli.com
www.kleurrijkeprojecten.nl¬