Gemeente Zaanstad

09-09-2010
Zaanstad doet ook dit jaar mee aan Europese Mobiliteitsweek Afwisselend programma van 13 tot en met 17 september

Tijdens de Europese Mobiliteitsweek organiseert gemeente Zaanstad weer verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor schone vervoersvormen. Zo worden op maandag fietsers en reizigers van het openbaar vervoer bedankt en krijgen kinderen woensdag les in fietsband plakken. Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten.

De Europese Mobiliteitsweek wordt officieel van donderdag 16 tot en met woensdag 22 september gehouden, in Zaanstad zijn de activiteiten van maandag tot en met vrijdag gepland. Verschillende Europese landen doen mee aan deze week waar mobiliteit en duurzaamheid centraal staan. Zaanstad is één van de 1006 steden die activiteiten organiseren.

Appeltje voor de dorst
Fietsers en reizigers van het openbaar vervoer worden maandag in het zonnetje gezet. Ze krijgen van de gemeente een heerlijk, biologisch, appeltje voor de dorst en dankzij de Fietsersbond en de landelijke organisatie van de mobiliteitsweek kunnen ze ook kennismaken met de fietstoss. De fietstoss is een muntje wat je voor je supermarktkarretje kunt gebruiken. Op de ene kant staat een fiets en op de andere kant een auto. Bij ieder tripje hopen de Fietsersbond en de landelijke organisatie dat iemand eerst een toss doet en niet automatisch in de auto stapt, zodat er wat vaker van de fiets gebruik wordt gemaakt.

Wethouder Robert Linnekamp is bij de aftrap van de mobiliteitsweek aanwezig. Hij zal appeltjes uitdelen, de eerste fietstoss in ontvangst nemen en hij mag de hele week gebruik maken van de twitterfiets. Op die manier kan iedereen zijn ervaringen met de fiets volgen. Het uitdelen van de appeltjes zal plaatsvinden bij station Krommenie-Assendelft en de fietstunnel onder de Zuidelijke Randweg. Het overhandigen van de fietstoss en de twitterfiets vindt plaats tussen 8.45 en 9.15 uur bij station Krommenie-Assendelft.

Banden op spanning
Op dinsdag 14 september kunnen automobilisten gratis de banden op spanning laten brengen. Auto's met een goede bandenspanning zijn zuiniger en stoten minder CO2 uit. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden langsrijden bij de parkeerplaats aan de Pieter Ghijssenlaan in Zaandam, waar van 10.00 tot 17.00 uur de banden gratis en snel op spanning worden gebracht.

Workshop fietsband plakken
Op woensdag 15 september kunnen kinderen leren hoe ze hun band moeten plakken. Ze krijgen les van een echte professional, Harm Griffioen. Hij heeft snel en vakkundig bezoekers van het Welcome to the future feest geholpen bij een lekke band. Woensdag zijn 60 kinderen uitgenodigd voor de workshop. Daarnaast is de politie aanwezig om uitleg te geven hoe je fietsendiefstal kunt voorkomen. De activiteiten zijn in buurtcentrum de Poelenburcht in Zaandam van 13.30 tot 15.00 uur.

Promotiemarkt elektrisch vervoer
Op donderdag 16 september kan het winkelend publiek kennis maken met elektrische vervoersmiddelen. Er staan elektrische fietsen, scooters en ook een deel van het elektrisch wagenpark van de gemeente. Er wordt informatie gegeven en vragen beantwoord. De markt staat op de Gedempte Gracht in Zaandam en is van 13.00 tot 15.00 uur.

Volg de mobiliteitsweek
Geïnteresseerden kunnen de activiteiten tijdens de Europese Mobiliteitsweek volgen via twitter en een blog. Wethouder Robert Linnekamp zal over zijn ervaringen met de twitterfiets twitteren en journaliste Mariska Doesburg publiceert dagelijks een blog op de site van de gemeente. Voor beide kan men zich aanmelden via de website van gemeente Zaanstad: www.zaanstad.nl/emw.