Universiteit van Amsterdam


Gepubliceerd op 15 september 2010

Boekillustraties: versiering, verdieping, kunst of beeldtaal?

Gepubliceerd op 15 september 2010

In de collegereeks 'lIIustratie, het verbeelden van verhalen' kijken deskundigen van binnen en buiten de Universiteit van Amsterdam van alle kanten naar het begrip iIIustratie. De collegereeks start in november en is een initiatief van bijzonder hoogleraar Boekillustratie Saskia de Bodt. Voorafgaand aan de reeks is er op dinsdag 12 oktober een openingsbijeenkomst onder de titel 'Het Beeld aan 't Woord'.

Een keur aan deskundigen belicht in de collegereeks aspecten van de geschiedenis van de boekillustratie van 1850 tot heden. Het begrip illustratie wordt daarbij van alle kanten - en breed - bekeken. Niet aileen als strikte versiering of verdieping van een tekst of als min of meer autonome kunst, maar ook als zelfstandige beeldtaal. De invalshoek is internationaal, met een focus op het Nederlandse taalgebied. Prof. dr. Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar Boekillustratie aan de UvA, initieerde de collegereeks en doet de coördinatie. Aan bod komen onder andere: het stripverhaal in Nederland, het Russische geïllustreerde kinderboek, de ontwikkeling van het artistieke kinderboek in Nederland, en kunstenaarsboeken. Naast colleges staan er verschillende excursies op het programma, bijvoorbeeld naar het Drukkerijmuseum van Koninklijke Enschede, de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno.

De reeks is onderdeel van de IIlustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Onder deze naam zijn er tal van bijeenkomsten op het terrein van de geesteswetenschappen voor een breed publiek.

Tijd, locatie, doelgroep en deelnamekosten

Data colleges: woensdagen 3, 10, 17, 24 november, 1 en 8 december 2010 en 5 en 12januari 2011
Data excursies: woendagen 15 december en 19 januari Tijd: 15.00 - 16.45 uur

Locatie: Roeterseilandcomplex, gebouw M, zaal 1.02, Plantage Muidergracht 12
Deelnamekosten: EUR 180,- (AUV-Ieden EUR 124,-) of EUR 160,- (AUV-Ieden EUR 110,-) exclusief excursies

Aanmelden kan met het digitale inschrijfformulier, onder Publieksbijeenkomsten, zie onderstaande verwijzing.

Verwijzingen

Aanmelden

Openingsbijeenkomst: Het Beeld aan 't Woord

Voorafgaand aan de collegereeks is er onder de titel Het Beeld aan 't Woord een openingsbijeenkomst in het Theater van 't Woord in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA). Het thema van deze bijeenkomst is gelijk aan dat van de Kinderboekenweek: beeldtaal in kinderboeken. Illustrator, auteur en performer Joke van Leeuwen draagt voor uit haar boek Tikken tegen de maan. Daarna interviewt zij de Nederlandse illustrator The Tjong-Khing en de Vlaamse illustrator Gerda Dendooven. Saskia de Bodt geeft bij deze bijeenkomst een voorproefje van haar collegereeks.

De openingsbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 12 oktober van 16.00 tot 18.00 uur. Locatie: OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam . Deelname is gratis. Reserveren is verplicht en kan vanaf 17 september via www.oba.nl/agenda. telefonisch via 020-5230 900 of aan de kassa van de OBA. Voor deelnemers aan de collegereeks wordt automatisch een plaats gereserveerd.