Sociaal-Economische Raad


* 60 jaar SER

15 september 2010
Vandaag is het officiële bezoek begonnen van de Zuidafrikaanse sociaal-economische raad (NEDLAC) aan Nederland. De NEDLAC wil graag meer weten over de sociale dialoog in Nederland. Op de eerste dag kregen ze uitleg over de Nederlandse overlegeconomie en de plaats van de SER daarin. Later tijdens het werkbezoek worden ze bijgepraat over de Nederlandse werkwijze en procedures.

De ontvangst vond plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De delegatie van The National Economic Development & Labour Council, zoals NEDLAC voluit heet, werd dan ook welkom geheten door Rob de Vos, Nederlands ambassadeur in Zuid-Afrika. De Vos constateerde dat het sociaal-economische model van Zuid-Afrika nog steeds werkt als het erom gaat sociale partners bij het beleid te betrekken. Maar in de huidige financieel-economische crisis wordt het model wel op de proef gesteld, met name door de stijgende werkloosheid. Deze kan vooral worden aangepakt door verdere scholing van werknemers, aldus De Vos, maar haast is geboden, want volgens het Global Competitiveness Report van het World Economic Forum zit Zuid-Afrika op een neerwaartse lijn.

Volgens NEDLAC-voorzitter Herbert Mkhize zorgt de huidige crisis voor een duidelijke focus van de sociale dialoog in zijn land. Maar hij vertrouwt erop dat de sociale dialoog tegen een stootje kan. Dit vertrouwen gaat terug tot het presidentschap van Nelson Mandela, die als een `a social dialogue man' bekend staat. Daarnaast ziet Mkhize overeenkomsten met het Nederlandse model.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan ging nader in op de plek die de SER inneemt, naast het parlement en het kabinet. Hij benadrukte dat het Nederlandse `model' het product is van Nederlandse cultuur en tradities en dat het dus niet zomaar te kopiëren is in een ander land. Ieder land moet zoeken naar een vorm die het beste past bij zijn aard en historie. Maar onderling vertrouwen is het allerbelangrijkste, naast de bereidheid om afspraken te maken voor de langere termijn.

De komende dagen brengt de Zuidafrikaanse delegatie een bezoek aan VNO-NCW, de FNV, CNV en het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis (IISG).