Ingezonden persbericht


Persbericht

"Vliegen vóór de KLM"
Lezing in het Historisch Museum Ede n.a.v. 100 jaar eerste vlucht Jan Hilgers 15 en 29 september 2010, 19.30-21.30 uur

De eerste episode in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis, van 1909 tot 1920, kan samengevat worden met de aanduiding: "Vliegen vóór de KLM". Het Historisch Museum Ede biedt momenteel een uiterst boeiende expositie over deze periode, met z'n helden, gebeurtenissen, tragiek en sensatie. "100 jaar eerste vlucht Jan Hilgers" is nog te bewonderen tot 24 oktober a.s. Misschien wilt u nog meer weten of zien. Arie de Bruin, kenner van de vroege luchtvaart, komt op 15 en 29 september van 19.30 - 21.30 uur in het museum een informatieve en leuke presentatie geven.

De geschiedenis laat het soms zien: iemand die plotseling held wordt en over wie vervolgens veel wordt gesproken. Op 29 juli 1910 stijgt Jan Hilgers in zijn primitieve vliegtuig op vanaf de heide bij Ede. Sensationeel. Prompt verwerft hij de heldenstatus. Zijn prestatie wordt door bewonderaars van een andere vliegheld uit die tijd, Clément van Maasdijk, minachtend ingeschat. Hun held vloog weliswaar een dag later, maar Hilgers kon slechts rechtuit vliegen ('sprongen maken") en Van Maasdijk had een vliegbrevet, kon bochten vliegen en ook veel langer in de lucht blijven. Lang bleef de discussie gaande wie als eerste Nederlander boven Nederland vloog. De twijfel bestaat niet meer: Jan Hilgers had de primeur.

De presentator is Arie de Bruin en hij is amateur-luchtvaarthistoricus. Zijn eerste boek, "Een immense vogel gelijk", verscheen in 1999. Het biedt een gedetailleerde weergave van de eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland op 27 juni 1909. Ook schreef hij "Ballonhaven Etten-Leur", een boekje over een curieus fenomeen in de ballonvaart. Eind 2008 verscheen "100 Jaar Vliegen Voorbij", een uniek, fors en stijlvol naslagwerk over de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Diverse gerenommeerde luchtvaartschrijvers werkten eraan mee. Arie de Bruin was initiatiefnemer, mede-auteur en de grote organisator. Hij is tevens een veelgevraagd presentator en spreker. Op 15 en 29 september a.s. laat hij veel authentieke afbeeldingen zien uit de periode van de eerste vlieghelden en -velden, de periode voorafgaand aan de start van het vliegen door de KLM. Uiteraard geeft hij deskundig commentaar en belicht hij ook de betekenis van Jan Hilgers, de held te Ede. U zult ontdekken dat we trots kunnen zijn op deze episode in de Nederlandse geschiedenis.

Adres en tijden
Presentatie: "Vliegende pioniers, vóór de KLM". Data: 15 en 29 september 2010. Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. De entree is inclusief koffie of thee en bedraagt E 5,00. Voor leden van de Vereniging Oud Ede E 4,00. Locatie: Het Historisch Museum Ede, Museumplein 7, in het voormalig Stationsgebouw Ede-Centrum. Vriendelijk verzoek u aan te melden via tel: 0318-619554 of E-mail info@historischmuseumede.nl. Voor meer informatie www.historischmuseumede.nl.