Ingezonden persbericht



---



Arnhem, 6 september 2010

Agenda Statencommissies van 15 september 2010

De commissies uit Provinciale Staten bereiden de Statenvergadering van 29 september 2010 voor. Op woensdag 15 september komen de commissies in het Huis der provincie aan de Markt in Arnhem bijeen. De eerste twee commissies (Landelijk Gebied/Water en Ruimte, Wonen en Milieu) beginnen om 9.30 uur. 's Middags om 14.00 uur vergadert de commissie Mobiliteit en Economische Zaken. De commissie Jeugd/Zorg/Cultuur komt vanwege het ontbreken van agendapunten niet bijeen. Om 17.30 uur begint de laatste commissievergadering (Algemeen Bestuur/Financiën). De vergaderingen zijn openbaar.

Commissie Landelijk Gebied en Water
Wijsmanzaal. 9.30-12.00 uur
De commissie bespreekt de rapportage over de prestaties, bereikte doelen en knelpunten van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Een probleem is dat de grondmobiliteit stagneert. Aankopen, ruilen en schuiven met functies wordt ook door beperkte medewerking van eigenaren, moeilijk. Realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur wordt lastig, evenals de antiverdrogingsmaat-regelen. Daarna komt de jaarlijkse Voortgangsrapportage van het Provinciaal Meerjarenprogram-ma Vitaal Gelderland (PMJP) over 2009 aan de orde. Tot slot behandelt de commissie de evaluatie van de Gelderse reconstructieplannen Gelderse Vallei/Utrecht-oost, Veluwe en Achterhoek-Liemers. Het college wil deze plannen gedeeltelijk herzien en heeft advies gevraagd van de streekcommissies. De adviezen zijn bijna geheel overgenomen. Voorjaar 2012 zal PS de drie gewijzigde plannen kunnen vaststellen.

Commissie Ruimte, Wonen en Milieu
Statenzaal, 9.30-12.00 uur
In de commissie wordt gesproken over het voorstel om het geld dat voor de Apeldoornse Triënnale was gereserveerd (E 405.000), nu te bestemmen voor het cultuurhistorisch festival 'Gelegerd in Gelderland' in 2012. Aandacht wordt geschonken aan Gelderlands militaire verleden en heden (van Romeinen tot VN-missies). De gemeente Apeldoorn lastte de Triënnale af. Vervolgens bespreekt de commissie het voorstel van GS om de gemeente Wageningen een subsidie van 1,1 miljoen euro toe te kennen voor het project Woonservicezone Rustenburg. Hiermee wordt een ernstige bodemverontreiniging aangepakt en tegelijkertijd 206 woningen gebouwd. Dit geld komt uit het budget 'versnellingsgelden bodemsanering in relatie tot woningbouw'. Als laatste punt komt een gemeenschappelijk memorandum over het vliegveld Stadlohn-Vreden (Wenningfeld) aan de orde. GS stellen PS voor om dit memorandum te ondertekenen. Hierin is de zelfbeperking over het gebruik van het vliegveld opgenomen (aantal vluchten en tijdstippen) en wordt de deelname van Gelderland en Winterswijk aan een adviesraad voor het vliegveld geregeld.

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken
Statenzaal, 14.00-17.00 uur
In de commissie komen de onderwerpen Programma Hoogfrequent Spoor, veilige fietspaden in Gelderland en de provinciale bijdrage aan de oostelijke randweg Doetinchem aan de orde. Bij het Programma Hoogfrequent Spoor gaat het om een toename van goederenvervoer over de IJssellijn (Arnhem richting Deventer). In december 2009 is door PS een motie aangenomen waarin GS gevraagd wordt ervoor te zorgen dat de milieubelasting langs de IJssellijn tot het minimum beperkt blijft. Nu worden de resultaten van het bestuurlijk overleg besproken. Het onderwerp 'Veilige fietspaden in Gelderland' gaat over de stand van zaken van de aanpak van knelpunten en de plannen die het college heeft voor het verbeteren van het bovenlokaal fietsnetwerk in de jaren 2011-2016. De Oostelijke randweg Doetinchem verbetert de ontsluiting van de Achterhoek en de leefbaarheid in meerdere kleine kernen. Ook de bereikbaarheid van de binnenstad, stationsomgeving en een aantal bedrijventerreinen in Doetinchem wordt beter. De totale kosten worden geraamd op 27 miljoen. Een provinciale bijdrage van 12 miljoen wordt gevraagd. Het college vindt een bijdrage gewenst maar constateert eveneens dat in de begroting de financiële middelen ontbreken. In de commissie zal hierover verder gesproken worden.

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën
Wijsmanzaal, 17.30-20.00 uur
Gesproken zal worden over de stand van zaken in het dossier 'huurverlaging Vitesse/GelreDome'. Daarna komt het inwonertal van Gelderland aan de orde. Wanneer Gelderland op 1 september 2010 meer dan 2 miljoen inwoners heeft, mag het aantal zetels in Provinciale Staten vanaf de volgende Statenperiode worden gewijzigd in 55 (was 53). Ook komen nog aan de orde de ontwerpbegroting 2011 en het jaarverslag 2009 van de Rekenkamer Oost-Nederland, het jaarverslag 2008-2009 van de Provinciale Archiefinspectie en krijgen de Staten informatie over de Europese aanbesteding huurauto's voor dienstreizen. Als laatste staat een evaluatie van het Interprovinciaal Overleg (IPO) op de agenda.


---- --