Sikkens veroordeeld voor slechte voorlichting

15/09/2010 00:19

FNV Zelfstandigen Bouw

FNV Zelfstandigen Bouw is blij met een principiële uitspraak van de Rechtbank in Roermond. Die veroordeelde verfproducent Sikkens eind mei tot het vergoeden van alle kosten waartegen een schilder opliep die door Sikkens slecht was voorgelicht. Leveranciers kunnen zich niet achter hun gebruiksaanwijzing verschuilen, maar hebben de plicht ook aan de telefoon goede voorlichting te geven over hun producten.

In zijn blad Koploper publiceert FNV ZBo deze maand het verhaal van de schilder. Die nam in februari 2007 een boot onder handen. Vooraf vroeg hij verffabrikant Sikkens telefonisch om advies. Het antwoord was dat de methode van werken beschreven staat in het productinformatieblad. Toen hij halverwege de klus weer voor advies belde, werd hem een foute manier van werken aangeraden. Met als resultaat dat al na enkele maanden de verf losliet. Uiteindelijk moest hij de boot helemaal overschilderen, een kostenpost van 3900 euro.

FNV ZBo stelde Sikkens aansprakelijk. Het bedrijf wees elke verantwoordelijkheid van de hand. De rechter heeft daar drie jaar later korte metten mee gemaakt: het bedrijf moet alle schade vergoeden die door het foute advies is veroorzaakt. Van groot belang voor zzp'ers, die voortdurend met nieuwe gereedschappen en materialen te maken krijgen, vindt FNV Zelfstandigen Bouw: leveranciers mogen er niet van uitgaan dat zzp'ers alles uit de gebruiksaanwijzing halen. Ook aan de telefoon moeten ze duidelijke en goede voorlichting geven.





http://www.fnvzbo.nl


Noot voor de redactie:

Woerden, 15 september 2010

VOOR DE REDACTIE,