Interactieve Zelfhulp: Innovatie in online hulpverlening


SOEST, 20100915 -- Online hulpverlening leunt nog veel op traditionele technieken, ondanks grote sprongen voorwaarts ontbreekt het veelal aan echte innovatie. De website PsyQuin.nl biedt als eerste een volledig interactieve zelfhulpwebsite voor milde psychologische klachten. Het resultaat is een laagdrempelige en toegankelijke behandelmethode tegen relatief lage kosten. Op dit moment zijn er een drietal trajecten beschikbaar, voor gebruikers bedoeld om te werken aan slaapproblemen, overmatig piekeren en faalangst.

"Hulpverlening via internet is de laatste jaren sterk in opkomst. Voor steeds meer psychische klachten is online hulp beschikbaar. Vaak wordt echter niet optimaal gebruik gemaakt van de vrijwel onbeperkte mogelijkheden die het internet biedt. De huidige hulp leunt nog erg veel op de oude vertrouwde 'offline' technieken." aldus Marcia Bulder, Psycholoog NIP en mede-ontwikkelaar van PsyQuin. "Zo wordt er bijvoorbeeld traditionele psychologische hulp aangeboden via de webcam, chat of e-mail en worden zelfhulphandboeken online als tekstbestanden aangeboden." Via de website PsyQuin.nl biedt de Soester onderneming SkyCoaching sinds kort een nieuw ontwikkelde vorm van online hulpverlening: 'Interactieve Zelfhulp'.

Interactieve zelfhulp is gebaseerd op de methode van de begeleide zelfhulp. Bij deze methode doorloopt een gebruiker zelfstandig een traject en ontvangt hij of zij hierbij feedback van een therapeut of hulpverlener. Psyquin combineert het traditionele zelfhulptraject met e-learning en webtechnologie. Echt innovatief is het feit dat er geen behandelaar of therapeut meer aan te pas komt, terwijl het traject toch volledig interactief is. Het computersysteem houdt door middel van vragenlijsten, oefeningen en testen de voortgang van de gebruiker bij en levert de nodige feedback en sturing.

PsyQuin richt zich met name op gebruikers met relatief milde klachten en positioneert zich zo tussen de huidige statische zelfhulpvormen en de traditionele (online) psychotherapie. Doordat er tijdens het traject geen inmenging van een therapeut meer nodig is ontstaat een traject dat zeer laagdrempelig en toegankelijk is, terwijl de kosten zeer laag kunnen blijven.

Voor meer informatie bezoekt u de website op www.psyquin.nl