Gemeente Delfzijl

PERSBERICHT

datum 10 september 2010

Groot feest bij ondertekenen Naschools Samenwerkingsconvenant In de hele gemeente Delfzijl krijgen alle kinderen van 0 tot 12 jaar voortaan na school activiteiten aangeboden die variëren van sporten en koken tot tekenen en knutselen. Dat staat in het Naschoolse Samenwerkingsconvenant Gemeentebreed, dat wethouders Thea van der Veen en Jan Wolthof op 15 september ondertekenen samen met de directeuren van de basisscholen, Stichting Welzijn en Dienstverlening, Huis voor de Sport Groningen, Kinderopvangorganisaties, GGD-Jeugd en Gezondheidszorg, IVAK en Stichting Biblionet Groningen.

Uniek in Nederland
Uniek aan het samenwerkingsconvenant is dat hierin allerlei andere projecten samenkomen. Zoals de aanpak van Overgewicht (ITJ), door te streven naar een duurzame leefstijlverandering, en het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen. In de Naschoolse Activiteiten (NSA) komt veel sport- en beweegaanbod, waarbij op een positieve manier aandacht gevraagd wordt voor een gezonde leefstijl. Hierin wordt veel samengewerkt met lokale sportverenigingen. Verder is het bijzonder dat alle kinderen op alle scholen uit de gemeente Delfzijl mee kunnen doen, want meestal is naschools aanbod ingebed in Brede scholen. De betrokken organisaties doen enthousiast mee en dragen allemaal financieel, dan wel in natura, bij aan de organisatie van de activiteiten. Het is geen project, maar een duurzaam ingezet traject, in ieder geval voor vijf jaren. Voor zover bekend gebeurt dit nog nergens in Nederland op deze manier en op een dergelijke schaal. Het initiatief komt van de Werkgroep NSA, bestaande uit vertegenwoordigers van de Stichting Welzijn en Dienstverlening, Stichting Brede Scholen Delfzijl, Huis voor de Sport Groningen en Kids2B (kinderopvang).

Programma
Tijdens en na de ondertekening van het convenant op woensdag 15 september vieren de ondertekenaars samen met de kinderen feest en maken zij kennis met de verschillende mogelijkheden die de NSA biedt. Zo wordt het convenant niet enkel op papier ondertekend, maar ook middels graffiti. Verder staan op het programma een circusworkshop, workshops cocktails maken en Turks koken en lessen in judo, journalistiek en badminton.