Gemeente Apeldoorn

Basisscholen in drie dorpen werken samen

15 september 2010

Twaalfde Brede School in Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen van start.

In de gemeente Apeldoorn zijn in het schooljaar 2010/2011 twaalf Brede Scholen actief. Uniek aan de jongste Brede School is dat basisscholen uit drie dorpen, Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, met elkaar gaan samenwerken. Wethouder Hans Wegman was woensdag 15 september 2010 aanwezig bij de feestelijke start van deze twaalfde Brede School, die symbolisch plaatsvond op het kruispunt van de drie dorpen.

Samenwerking

Een Brede School is een samenwerkingsverband van diverse organisaties, waarbij naast onderwijs ook een aanbod is op het gebied van opvang, welzijn, sport en cultuur. Hiervoor werken basisscholen samen met instellingen, verenigingen en sportclubs. In de gemeente Apeldoorn werken 32 basisscholen samen in twaalf Brede Scholen. Doel van de samenwerking is de ontwikkelingskansen van kinderen vergroten. Een tweede doel is een doorlopende, op elkaar aansluitende opvang voor kinderen te bieden.

Initiatiefnemers van de twaalfde Brede School zijn de Openbare Basisschool Beekbergen, PCBO Prinses Juliana uit Lieren en de openbare basisschool Oosterhuizen. Deze drie scholen voelen zich nauw verbonden met de bevolking en staan in het hart van de dorpen. De scholen streven ernaar een onlosmakelijk deel van het dorp te zijn en deel uit te maken van diverse samenwerkingsverbanden. Voor een veelzijdige ontwikkeling van de kinderen gaan de scholen een meer actieve samenwerking aan met diverse externe instanties in de vorm van één Brede School.

Betrokkenheid

Ook de ouders en de dorpsbewoners varen wel bij de komst van de Brede School. Het bestaande aanbod van onderwijs, opvang, welzijn, sport en cultuur wordt meer zichtbaar en toegankelijker gemaakt. De nauwere banden tussen scholen, verenigingen en organisaties versterkt de relatie en het netwerk in de dorpen en tussen dorpen onderling. Daardoor verrijkt de Brede School de betrokkenheid van de inwoners bij de voorzieningen in de dorpen.