Ingezonden persbericht


Enschede, 15 september 2010

's-Hertogenbosch Sportgemeente van het Jaar 2010!

Juryvoorzitter Jos Som (links) overhandigt de praan wethouder Huib van Olden.

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft de eervolle titel 'Sportgemeente van het Jaar 2010' in de wacht gesleept. Tijdens het VSG-congres in Enschede werd woensdagmiddag de winnende gemeente bekendgemaakt. Naast de felbegeerde titel ontving 's-Hertogenbosch de trofee die speciaal voor de verkiezing is ontworpen door kunstenaar Jean-Paul Marsman.

De jury roemt 's-Hertogenbosch voor haar visie en innovatieve producten. 's-Hertogenbosch weet de energie in de stad om te zetten in enthousiasme voor sport. De samenwerking met verschillende partners in de stad en het brede aanbod aan activiteiten dat daaruit voortvloeit, sprak erg tot de verbeelding. 's-Hertogenbosch heeft dit verwerkt in 'S-PORT, een netwerkorganisatie waarbinnen partijen in de stad die iets met sport willen en kunnen, samenwerken en investeren in de sport. Cijfermatig scoort 's-Hertogenbosch uitstekend met het percentage inwoners dat lid is van een sportvereniging én met een participatiegraad sportdeelname van 72%.

Naast de eervolle titel 'Sportgemeente van het Jaar 2010' ontving 's-Hertogenbosch de trofee die speciaal voor de verkiezing is ontworpen door kunstenaar Jean-Paul Marsman. Daarnaast werd aan de gemeente een cheque ter waarde van ¤ 2.500 overhandigd voor een opleiding naar keuze bij de Academie Sport en Beleid.

Terug naar boven

Opbouw verkiezing

De verkiezing Sportgemeente van het Jaar 2010 bestond uit drie onderdelen. De deelnemende gemeenten hebben een vragenlijst ingevuld waarmee het 'sportklimaat' in beeld is gebracht. Daarnaast hebben alle deelnemende gemeenten een essay geschreven over het jaarthema Sportparticipatie, een actueel thema. Een van de ambities van het Olympisch Plan 2028 is om in 2016 75% van de Nederlanders aan sport deel te laten nemen. In het laatste onderdeel moesten de vijf finalisten een webpresentatie houden over dit jaarthema. De andere gemeenten in Nederland hebben deze presentaties beoordeeld.

Aan de hand van de bevindingen van de adviescommissie heeft de jury de drie verkiezingsonderdelen beoordeeld en unaniem 's-Hertogenbosch als winnaar aangewezen. De jury bestond dit jaar uit de volgende vertegenwoordigers: Sandra Korthuis (VNG), Wim Ludeke (NOC*NSF), Clémence Ross (NISB), Jos Som (Vereniging Sport en Gemeenten) en Johan Wakkie (KNHB).

Terug naar boven

Deelnemende gemeenten

De achtentwintig gemeenten die dit jaar hebben deelgenomen aan de verkiezing 'Sportgemeente van het Jaar 2010' zijn: Aalsmeer, Alphen aan den Rijn, Arnhem, Bellingwedde, Bergen op Zoom, Castricum, De Bilt, Dordrecht, Edam-Volendam, Eersel, Emmen, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, 's-Hertogenbosch, Hoogeveen, Leusden, Middelburg, Oldebroek, Roermond, Sneek, Soest, Terneuzen, Tytsjerksteradiel, Veenendaal, Venlo, Vlaardingen en Zeist. Naast 's-Hertogenbosch waren Hoogeveen, Leusden, Middelburg en Venlo genomineerd.

De verkiezing Sportgemeente van het Jaar is dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.