Tweede Kamer der Staten Generaal


15 september 2010

Ortega-Martijn: betalingsmoraal kan niet op EU wachten

Het is voor ondernemers een grote frustratie om meer dan een maand te moeten wachten op betaling door de overheid. Een maatregel van de Europese Unie brengt daar over twee jaar verandering in; de EU-lidstaten zijn akkoord met de maatregel dat Europese bedrijven en overheden die hun rekeningen niet binnen dertig dagen betalen een extra rente van 8 procent moeten gaan betalen. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: ,,Ik wil dat Nederland meer ambitie toont en niet twee jaar gaat wachten. Ik wil dat de betalingsmoraal binnen korte tijd verbetert, niet in de laatste plaats bij provincies en gemeenten."

Ondernemers staan in een zwakke positie ten opzichte van de overheid bij het wachten op betaling van rekeningen. De ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld.

Vragen van het lid Ortega-Martijn (ChristenUnie) aan de minister van Economische Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het betalingsgedrag van de overheid.


1. Wat is uw oordeel over de door EU-lidstaten en het Europees Parlement afgesproken maatregel dat Europese bedrijven en overheden die hun rekeningen niet binnen dertig dagen betalen een extra rente van 8 procent moeten gaan betalen?
2. Wat is de gemiddelde betalingstermijn van respectievelijk de Rijksoverheid, de provinciale overheden en de gemeentelijke overheden op dit moment?
3. Welke actie onderneemt u om er voor te zorgen dat zowel de Rijksoverheid als de lagere overheden hun rekeningen op tijd betalen, nu ook de Europese Unie heeft besloten om betalingsachterstanden niet langer te gedogen?
4. Bent u bereid om een ambitieuzer Nederlands tijdpad te hanteren om het betaalgedrag van overheden te verbeteren, aangezien de Europese maatregel pas over twee jaar van kracht wordt, terwijl de urgentie van sneller betalen onverminderd groot is voor het bedrijfsleven?

Europa NU, "EU pakt te late betalers aan" (14 september 2010) http://www.europa-nu.nl/id/viilkfis8yzm/nieuws/eu_pakt_te_late_betalers_aan?ctx=vh6ukzb3nnt0