Senternovem

14-09-2010 |

Eerste paal energieneutrale iQOONwoning

Op woensdag 25 augustus j.l. is in Heerhugowaard de eerste paal geslagen voor de energieneutrale iQOONwoning. De woning wordt uitgevoerd als een meet- en demonstratiewoning. Nieuwe ideeën en technologieën op het gebied van energiebesparing voor de woningbouw zullen in dit huis worden getest. De iQOONwoning is een samenwerking van diverse bedrijven en instellingen ('de iQOONisten'), waaronder ECN en TNO, die hier hun producten en installaties in de praktijk gaan testen.

'Compacte Warmte Opslag'
Het huis wordt als eerste in Nederland voorzien van een prototype 'Compacte Warmte Opslag' (CWO). Deze technologie is bedacht door ECN en al met succes in het lab getest. Bij CWO gaat het om het verbeteren van warmteopslag (zoals bij zonneboilers), enerzijds door de isolatie te verbeteren (vacuümisolatie). Een andere belangrijke verbetering is het opslaan van warmte niet in water, maar in thermochemische materialen. In de zomer, wanneer er een overvloed aan zonnewarmte is, wordt dit materiaal opgesplitst volgens de formule A + warmte = B + C. Is er in de winter behoefte aan warmte, dan levert samenvoegen van stoffen B en C warmte op.

Slim
TNO wil met marktpartijen onderzoeken hoe de bouwschil van de woning zich automatisch kan aanpassen aan de te verwachten binnen- en buitentemperatuur en zoninstraling. Bijvoorbeeld door de zonwering te sluiten ruim voordat het binnen te warm wordt, aangestuurd door een slim systeem dat weerwebsites gebruikt om vooruit te kijken. Naast zaken als een innovatieve WTW uit ventilatielucht en uitstekende isolatie krijgt de Iqoonwoning een energiemonitor die het energieverbruik van verschillende systemen weergeeft, zodat bewoners hun gedrag hierop aan kunnen passen. Naar verwachting is de Iqoonwoning voor het eind van het jaar voltooid.

Dit nieuwsbericht is mede gebaseerd op een artikel in het Technisch Weekblad.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Website iQOONwoning
Wijzigingsdatum |

14-09-2010