Wilco van Rooijen naar Zuidpool met groen voertuig Hogeschool Utrecht 15/09/2010 21:54

Team Wilco van Rooijen Dromen, durven, delen, doen. Dat is het motto van expeditieleider Wilco van Rooijen. Al jaren loopt beroepsavonturier Van Rooijen met het idee rond om een groot project te starten met als doel jongeren te inspireren ambassadeur te worden voor duurzame energie. Met het project Antarctica 2.0, dat nu van start gaat, is dit nieuwe avontuur begonnen dat in juni 2012 eindigt.

Wilco van Rooijen vond in de Hogeschool Utrecht de meest geschikte partner voor het ontwerp, ontwikkeling en de bouw van het duurzame voertuig. Een groep van 13 studenten, van verschillende disciplines binnen de faculteit Natuur & Techniek, werken samen aan dit unieke voertuig ondersteund door specialisten van de Universiteit Twente. Van Rooijen en zijn co-piloot Fokke van Velzen gaan met deze groene terreinwagen naar het meest afgelegen en onherbergzame stukje van de aarde bereiken, de Zuidpool op Antarctica, een traject van 2.300 km.

Tijdens de persconferentie op woensdag 15 september gaven Wilco van Rooijen, directeur van de faculteit Natuur & Techniek Dr. Ir. André Henken en twee studenten, Rob Kornelis en Thijs Kremers tekst en uitleg over het project tevens werd het 3D schaalmodel van het voertuig onthuld.

Wilco van Rooijen: "De taak van de avonturiers van de 21ste eeuw is niet om plekken te veroveren maar om ze te beschermen. Antarctica is het laatste ongerepte continent. Het is belangrijk dat de jeugd beseft en weet hoe waardevol en belangrijk dit continent voor onze toekomst is. Daarom gaan we over deze expeditie ook lespakketten ontwikkelen en gaan Fokke en ik in 2012 naar scholen toe om over onze avonturen te vertellen." Dr. Ir. André Henken: "Het project Antarctica 2.0 past perfect bij de Hogeschool Utrecht. Duurzaamheid is een speerpunt binnen in ons programma, meerdere disciplines binnen ons studieaanbod zijn betrokken bij het project en ook de overige twee speerpunten 'voorlichting' en 'onderzoek' komen aan bod."

Van Rooijen zei verder: "Vooral het doen is van belang. Het begint met dromen maar je moet dingen doen. Zo ook met dit, laten zien dat duurzaam rijden nu al kan, zelfs op de Zuidpool. We zouden het allemaal moeten doen. Just do it!" Studenten Rob Kornelis en Thijs Kremers onthulden het 3D schaalmodel en gaven een toelichting over het voertuig. "Het voertuig rijdt helemaal op zonne-energie. De wagen gaat zo'n 700 kilo wegen, de maximum snelheid ligt rond de 20 km/u en het vermogen is rond de 5 kWh. Kracht is belangrijker dan snelheid. Vanwege het onherbergzame terrein is het cruciaal dat het voertuig hoog ligt. Het voertuig moet bedrijfszeker zijn en superlicht voor die barre tocht van 2.300 km. "

De komende tijd gaan de studenten verder met de ontwikkeling en bouw van het daadwerkelijke voertuig. In december 2010 zullen de eerste testen plaats moeten vinden als Van Rooijen op Antarctica is om Mount Vinson te beklimmen. Zijn laatste in het rijtje van de 7-summits. De daadwerkelijke expeditie op de Zuidpool vindt plaats in de periode van december 2011 tot en met januari 2012.





http://www.teamwilco.nl


Noot voor redacties