Politie Gelderland-Zuid

Reactie op rapport over prestaties korps

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 15-09-2010 o In een onderzoek van OBMC Consulting wordt, op basis van de kerngegevens Nederlandse Politie, een vergelijking gemaakt tussen de prestaties van de 25 regiokorpsen in Nederland. Volgens dit vergelijkend onderzoek komt Gelderland-Zuid op de 21e plaats. De politie Gelderland-Zuid wil deze ranking in de context plaatsen van het budget per inwoner wat elk korps heeft en het werkgebied.

In het onderzoek worden onder andere het aantal aangeleverde verdachten per 1 miljoen euro en het aantal aangeleverde verdachten per 1 miljoen euro opsporingsbudget vergeleken. Voor deze en andere gegevens geldt dat het politiebudget per inwoner invloed heeft op de stand in de ranglijst. In dit onderzoek wordt uitgegaan van het huidige budgetverdeelsysteem voor de Nederlandse politie. Inmiddels is dit systeem onderzocht en is geconcludeerd dat het totale budget anders verdeeld zou moeten worden over de 25 korpsen. Echter, een nieuw kabinet kan hier pas over beslissen. Gelderland-Zuid loopt daardoor nu jaarlijks 10,5 miljoen euro mis. Het mag duidelijk zijn dat dit tekort invloed heeft op de prestaties die het korps kan leveren.

Daarnaast is in het onderzoek niet gekeken naar het werkgebied van de korpsen. De politie wil bij meldingen met een hoge prioriteit uiterlijk binnen 15 minuten ter plaatse zijn, de zogenaamde noodhulp. Een korps met een uitgestrekt werkgebied, zoals de regio Gelderland-Zuid, zet om aan deze normen te kunnen voldoen relatief veel agenten in voor de noodhulp. Dat betekent dat er minder capaciteit beschikbaar is voor andere taken. Dat is ook van invloed op de plaats in de ranglijsten.

Tot slot is het korps trots, zeker gelet op het bovenstaande, op het bereikte resultaat op de stijging van 18% op de Kalsbeeknorm voor de doorlooptijden voor jeugdige verdachten. De Kalsbeeknorm bepaalt dat voor tenminste 80% van de aangehouden minderjarige verdachten binnen dertig dagen na het eerste verhoor door het Openbaar Ministerie een proces verbaal is ontvangen.

(11)

Laatst gewijzigd 15-09-2010 21:48 | © Regio Gelderland-Zuid |