Landschap Noord-Holland


Persbericht

Heiloo, 7 september 2010

Help je mee het Langhuis bouwen? (8-13 jaar)
Beton maken van klei en koeienpoep in natuurgebied Ilperveld

Op woensdagmiddag kun je wat leuks doen in het Ilperveld. We bouwen in dit natuurgebied het Langhuis. Zo woonden de mensen hier duizend jaar geleden. We werken aan de muren en er moet riet op het dak. Je kunt op woensdag 15 september van 13.30-15.30 uur meehelpen. We gaan ook zaaien om te zorgen dat we volgend jaar brood kunnen bakken.

Het Langhuis wordt gemaakt met materialen uit het Ilperveld. We gebruiken het hout van bomen die hier groeien. In de Middeleeuwen bestond er nog geen beton. Maar een mengsel van koeienpoep en klei dat we zelf maken is ook heel sterk. Daar kun je prima muren van maken. Op het dak komt riet, dat groeit overal in het Ilperveld. We gaan ook huttentut zaaien. Dat is een ouderwets gewas. Uit de zaden kunnen we olie persen. We gebruiken het volgend jaar om brood te bakken.

Doe mee aan deze leuke middag! Om zeker te zijn van een plek is aanmelden bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland nodig, tel. 088-006 44 55. Het Bezoekerscentrum Ilperveld ligt aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving is te vinden op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden. De kosten bedragen ¤ 3,00 per kind tot 12 jaar. Voor oudere kinderen en begeleiders zijn de kosten ¤ 4,00, Beschermers betalen ¤ 3,00. Meer infonformatie op www.landschapnoordholland.nl. Op het dak van het Langhuis komt riet uit het Ilperveld. Foto Mike Rouweler.
---

Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland