Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) - CTO Eindhoven - Berghaus

Elf Nederlanders in actie tijdens EK Sportklimmen
15 t/m 18 September, Innsbruck/Imst, www.euro-2010.at

Elf Nederlandse sportklimmers zullen in actie komen tijdens het Europees Kampioenschap Sportklimmen in Innsbruck/Imst. Het EK begint aanstaande woensdag en duurt tot en met zaterdag. Er zal om de Europese titel gestreden worden in drie sportklim-disciplines; Lead (routeklimmen), boulder en speed. De door de NKBV uitgezonden Nederlands Team leden zullen zich focussen op lead en boulderen en niet in actie komen bij het speedklimmen. Kanshebber voor de Europese titel bij het leadklimmen is Jorg Verhoeven die dit jaar weer in actie komt na herstel van een langdurige vingerblessure. Jorg veroverde in 2008 de wereldbeker en was twee keer wereldkampioen bij de jeugd. Hij moet het tijdens het EK opnemen tegen een groot aantal deelnemers. In totaal doen er aan het EK 300 sportklimmers mee van 27 verschillende nationaliteiten.

Drie Nederlands Teamleden meteen in actie na Wereld Jeugd Kampioenschap Edingburgh De jonge Nederlands Teamleden Nikki van Bergen, Elko Schellingerhout en Tim Reuser kwamen afgelopen weekend nog in actie tijdens de Wereld Jeugd Kampioenschappen Lead in Edingburgh. Nikki van Bergen wist hier een knappe 9e plaats te veroveren in haar leeftijdscategorie. Elko Schellingerhout eindigde in zijn categorie op een 21e plaats, de Nederlands Kampioen Lead Tim Reuser eindigde op een 13e plaats in zijn categorie.

Imst / Innsbruck, één EK in twee steden
Het EK Sportklimmen wordt gehouden in Innsbruck en Imst. Het routeklimmen en speedklimmen gebeurd op een gloednieuwe wedstrijdwand in Imst. Het boulderen vind plaats op het centrale marktplein in Innsbruck. Innsbruck wordt gezien als de sportklimhoofdstad van de wereld. Veel internationale toppers uit Europa en Amerika wonen tijdens een deel van hun klimcarriere in Innsbruck wat beschikt over uitstekende buitenklim- en trainingsmogelijkheden. In de regio Tirol, waarin Innsbruck en Imst zich bevinden, is sportklimmen na zwemmen de populairste sport onder naar schoolgaande kinderen.

EK Website / Livestream / promovideo
Het gehele EK is live via internet te volgen. 247.tv verzorgd een live uitzending via http://247.tv/climbing EK website: www.euro-2010.at promovideo: http://www.youtube.com/watch?v=0g7J2XSlIXI

Nederlandse deelnemers EK Sportklimmen Imst/Innsbruck

Heren Lead
Jorg Verhoeven (Innsbruck)
Tim Reuser (Rotterdam)
Elko Schellingerhout (Eindhoven)
Truong Ngo (Eindhoven)

Dames Lead
Nikki van Bergen (Amsterdam)

Heren Boulder
Wouter Jongeneelen (Teteringen) Bondscoach
Michiel Nieuwenhuijsen (Rotterdam)
Ferdinand Schulte (Amersfoort)
Casper ten Sijthoff (Amsterdam)
Nicky de Leeuw (Innsbruck)

Dames Boulder
Vera Zijlstra

Sportklimmen, de drie disciplines

Lead Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 4,5 meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Per boulder krijgt men 5 minuten de tijd.

Speed De enige klimsport discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint. Het wereldrecord bij de heren staat op 6,64 seconden.




Ingezonden persbericht