Ingezonden persbericht


Schadeherstel fundering Panorama Mesdag

DEN HAAG, 13 september 2010. Op woensdag 15 september a.s. organiseert Panorama Mesdag van 13.00 - 14.00 uur een bijeenkomst voor de pers waarin een toelichting gegeven wordt op de bijzondere herstelwerkzaamheden aan de fundering die momenteel plaatsvinden. Aansluitend is er mogelijkheid de werkzaamheden te bezichtigen.

In 2007 ontstond schade aan de monumentale rotonde van Panorama Mesdag als gevolg van de bouw van een parkeergarage pal naast het monument. De bouwwerkzaamheden leidden tot schade, in hoofdzaak bestaande uit en veroorzaakt door verzakkingen en verschuivingen van de fundering.

Deskundigenrapporten toonden aan dat ten gevolge van de aantasting noodmaatregelen in de kap van het rotondegebouw getroffen moesten worden. Met hulp van haar verzekeraar is Panorama Mesdag vlot in staat gesteld deze noodmaatregelen uit te voeren.Diezelfde verzekeraar gaf in 2009 ook toestemming voor het vervolg van het schadeherstel, bestaande uit het het stabiliseren van de fundering.

De fundering is in horizontale richting gefixeerd en momenteel wordt de verzakte zijde van het gebouw door middel van compensation grouting 'gelift'. Het is voor het eerst dat in Nederland bij een dergelijke kwetsbare en monumentale constructie compensation grouting wordt gebruikt. Prof. dr. ir. ing. Almer van der Stoel van CRUX Engineering uit Amsterdam die alle werkzaamheden begeleidt, zal een korte toelichting geven op de werkzaamheden en de uitgebreide monitoring daarvan.

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.




Ingezonden persbericht