Ingezonden persbericht


Persbericht 13 september 2010

Nieuw Land is laatste stop van VOC-vondsten voor reis naar Australië

Lelystad - Van 15 september tot en met 27 oktober 2010 toont Nieuw Land enkele tientallen unieke objecten van het Nederlandse deel van de Australisch-Nederlandse VOC-collectie. De collectie doet Nieuw Land aan voordat deze wordt teruggezonden naar de oorspronkelijke vindplaats Australië. De tentoonstelling Goed Bereisde Spullen is een initiatief van Bataviawerf, afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nieuw Land.

Gedurende de 17de en 18de eeuw reisden honderden schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) tussen Europa en Azië. Zij voerden langs de westkust van Australië en dat bleek noodlottig voor een aantal. In 1629 verging het VOC-schip Batavia, gevolgd door de schepen Vergulde Draeck (1656), Zuytdorp (1712) and Zeewijk (1727). De VOC-wrakken werden in de 20ste eeuw ontdekt en opgegraven. De vondsten worden beschouwd als gemeenschappelijk cultureel erfgoed van Australië en Nederland.

De gedeelde geschiedenis, en daarmee verbonden materiële resten, waren aanleiding voor het sluiten van een verdrag tussen Australië en Nederland. Het ANCODS (Australian-Netherlands Committee on Old Dutch Shipwrecks) is verantwoordelijk voor het beheer van de archeologische collectie. De afgelopen jaren is de collectie verspreid geraakt over musea in Australië en Nederland. In 2006 heeft het ministerie van OC&W besloten het Nederlandse deel van de collectie terug te zenden naar Australië. De collectie wordt ondergebracht in het Western Australian Museum in Fremantle. Een online database zal het mogelijk maken op afstand de collectie te bezoeken en onderzoek te doen

De Nederlandse ANCODS-collectie zal begin november 2010 aan de Australiërs worden overgedragen. Voordat de verzameling op reis gaat, is er een unieke kans om in Nieuw Land enkele tientallen objecten te komen bekijken. Het betreft handelswaar, gebruiksvoorwerpen en persoonlijke bezittingen van de scheepsbemanningen. In de tentoonstelling is ook informatie opgenomen over de lotgevallen van de vier schepen waaruit de getoonde objecten afkomstig zijn.

Goed Bereisde Spullen is tevens een smaakmaker voor de grote tentoonstelling De Ongeluckige Voyagie van 't schip Batavia over de lotgevallen van het VOC schip Batavia, vanaf oktober 2011 te zien in Nieuw Land. Deze tentoonstelling staat in het teken van de nauwere samenwerking tussen Bataviawerf, afdeling scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nieuw Land

Kijk voor meer informatie over Nieuw Land op www.nieuwlanderfgoed.nl. Nieuw Land is onderdeel van Batavia, kijk voor de volledige agenda en activiteiten op www.batavia.nl.