Gemeente Oirschot

Samenvatting opiniërende raadsbijeenkomst 7 september 2010

Op 7 september vond een opiniërende raadsbijeenkomst plaats over de toekomst van het voortgezet onderwijs in Oirschot. Aanleiding voor deze bijeenkomst was de wens van het Kempenhorst College in Oirschot om het bestaande opleidingsaanbod uit te breiden met een volledige HAVO afdeling. De school kiest daarbij niet voor een traditionele HAVO maar voor het meer praktijkgerichte VHBO (Voorbereidend Hoger Beroeps Onderwijs).

Â

Tijdens de opiniërende bijeenkomst informeerden de wethouder en de specialisten van het Kempenhorst College het publiek en de raad over het wat en waarom van VHBO in Oirschot. Alle partijen gaven aan positief te staan ten opzichte van een uitbreiding van het opleidingsaanbod in Oirschot met een volledige HAVO. Partijen zien een duidelijke meerwaarde voor het Kempenhorst College maar ook voor Oirschot. Wel werden door de raad een aantal vragen en kanttekeningen geplaatst bij de verdere uitwerking van het plan en de gevolgen hiervan. De invoering van VHBO zou voor de gemeente zoveel mogelijk budgettair neutraal moeten verlopen en niet tot meer overlast in de buurt moet leiden. De buurt moet daarom vanaf de planvorming betrokken worden in het proces.

Â

Daarnaast werd door partijen aangegeven dat zij een aantal zaken, met name financieel, verder uitgewerkt willen zien. Dit betreft onder andere de voorgestelde infrastructurele maatregelen en doordecentralisatie van gemeentelijke taken op het gebied van onderwijshuisvesting. Tijdens de besluitvormende raadsbijeenkomst op 28 september kan de gemeenteraad haar definitieve visie op de invoering van VHBO kenbaar maken en het college opdracht geven een aantal zaken verder te onderzoeken. Een positief besluit van de raad op 28 september betekent voor het Kempenhorst College een stap in de richting van de oprichting van een volledige HAVO. Ook daarna is door de school echter nog een lange weg te gaan.