FNV Bouw

'Thuiswerkers zijn veel productiever'

Bouwvakkers die 's morgens in alle vroegte al in de file staan? Dat kan minder als meer mensen vaker thuis werken. Werken vanuit huis leidt namelijk tot een flinke afname van de hoeveelheid files, zo bericht de Volkskrant. Bovendien zijn werknemers die zelf hun werktijden indelen veel productiever. Dat en meer is de boodschap die oud-vakcentrale FNV-voorzitter Lodewijk de Waal afgaf tijdens de start van een nieuwe campagne om 'het nieuwe werken' te promoten. De Waal is voorzitter van de taskforce Mobiliteitsmanagement - een denktank van slimme werkdenkers.

Als een miljoen werknemers een dag per week thuis zouden werken, scheelt dat 's ochtends en 's avonds in de spits 140 duizend auto's, zo laten berekeningen van de taskforce Mobiliteitsmanagement zien. Tel uit uit je thuiswerkwinst. De taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van overheidsinstellingen, bedrijven en de stichting Natuur en milieu. Als het aan deze werkdenkers ligt, gaan werkgevers en werknemers in de nabije toekomst veel meer experimenteren met flexibele werkvormen.

Flexibele werktijden
Uit een onderzoek van FNV Bouw uit het voorjaar van 2010 blijkt dat 15 procent van de deelnemers aan het onderzoek meer flexibiliteit wenst op het gebied van werktijden. Een kwart van de ondervraagden vindt dat werkprocessen slecht op elkaar aansluiten. Publicatiedatum: 14-09-2010