Gemeente Heemskerk


donderdag, 16 september 2010

Terughoudende ontwikkeling lastendruk: begroting 2011 sluitend

Het Heemskerkse college biedt de gemeenteraad een ontwerpbegroting aan voor 2011 die sluit met een voordelig saldo van EUR 795.000 met een positief meerjarenperspectief. Uitgangspunt in de begroting is dat de tarieven van de meeste gemeentelijke belastingen en heffingen (als onroerende zaakbelastingen) volgend jaar niet stijgen. De zogenoemde 'nullijn' wordt gehanteerd. Uitzondering hierop zijn de riool- en afvalstoffenheffing en de marktgelden.

Financiële positie
Het financiële beleid is en blijft behoudend. In de voorjaarsnota 2010 werd voor het jaar 2011 een positief saldo geraamd van ruim 1 miljoen euro. Op basis van deze voorjaarsnota is de begroting 2011 samengesteld waarbij rekening is gehouden met actuele ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Dit dynamische proces heeft geleid tot een aangepaste financiële prognose. De begroting 2011 sluit met een positief saldo van afgerond EUR 795.000. In 2012 en 2013 worden tekorten voorzien maar in 2014 sluit de begroting weer met een positief saldo. Het college is er in geslaagd om met vooral interne technische ombuigingsmaatregelen de verslechterde financiële situatie het hoofd te bieden, zonder maatregelen die directe consequenties voor de burger hebben of de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente raken. De ombuigingen bestaan uit de aanpassing van het afschrijvingsbeleid, een efficiencyslag en het aanpassen van diverse budgetten op grond van analyses van voorgaande jaarrekeningen.
Het college beseft dat rekening gehouden moet worden met de gevolgen van bezuinigingen op rijksniveau maar kan de omvang daarvan op dit moment nog niet overzien. Mochten de verwachtingen op dit punt bewaarheid worden dan kan niet uitgesloten worden dat tot extra bezuinigingen moet worden besloten die ook de beleidsprioriteiten of de kwaliteit van de dienstverlening kunnen raken.

Tariefstijging gemeentelijke belastingen en heffingen Het beleidsuitgangspunt ten aanzien van de gemeentelijke tarieven is het beheersen van de lastendruk voor de burgers en ondernemers, waarbij het profijtbeginsel leidend is. De gemeente streeft naar kostendekkendheid. Dat laatste wil zeggen dat de uitgaven de inkomsten niet mogen overtreffen. In de begroting 2011 is een inflatiepercentage van 0% gehanteerd voor bijna alle tarieven van belastingen en heffingen. Alleen voor de afvalstoffenheffing, rioolheffing en marktgelden is een tariefsverhoging van 1,84%, 2,8% resp. 1,5% noodzakelijk om kostendekkendheid te kunnen handhaven.

De raad behandelt het voorstel van het college op 1 en 8 november. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis en start op beide dagen om 20.00 uur.

---

Bestanden:
Concept_begroting_2011.pdf1.1 M