Ingezonden persbericht


Historische werkgroep
Heilige Bartholomeus Parochie

Poeldijk, 14 september 2010

Persbericht

Expositie
Met vlag en vaandel in
Bartholomeuskerk Poeldijk

Groot succes

Afgelopen zaterdag 11 september, Open Monumentendag, bood de Historische Werkgroep van de Heilige Bartholomeus Kerk in Poeldijk een fraaie expositie met de titel "Met vlag en vaandel". De expositie zag er prachtig uit en is een groot succes geworden. Zeker 500 mensen kwamen kijken.

Centraal thema waren vlaggen en vaandels van het vroegere en hedendaagse verenigingsleven. Daarnaast waren er zeer bijzondere kerkschatten te bewonderen, waaronder zilveren miskelken, een monstrans van zilver met goud en zelfs enkele relikwieën.

Speciale aandacht was er voor ontwerpen van muurschilderingen die ooit de kerk sierden. Die schilderingen waren in de jaren 50 aangebracht door de kunstenaar Gerrit van Geffen. In de jaren 60 zijn deze schilderingen verwijderd. De dochter van wijlen deze kunstenaar, was als eregast aanwezig om uitleg te geven over de ontwerpen.

Pius X opende om 10.00 uur de expositie met stemmige koraalmuziek. Vervolgens gaf organist Jos Vranken een uitvoering op het orgel. De rest van de dag werd muzikaal opgeluisterd door violist Roderik Rot en het Meijer kwartet.

Gidsen gaven bezoekers rondleidingen. Daarna kon de liefhebber per rijtuig naar het monumentale voormalig Verenigingsgebouw Sint Vincentius, nu hotel Saint Vincent. Daar hield Koos van Leeuwen een foto-expositie over het vroegere verenigingsleven. Vanaf de kerk voer ook de hele dag een schuit naar Historische druiventuin Sonnehoeck. De vele bezoekers verlieten de Bartholomeuskerk met een blij gezicht.