Gemeente Tilburg

Bijstorting gemeente Tilburg aan netbeheerder
Intergas

Het college van B&W stelt aan de raad voor om een bedrag van ongeveer ¤ 2 miljoen te lenen aan netbeheerder Intergas. Door aangescherpte financiële richtlijnen van het ministerie van EZ voldoet Intergas op dit moment niet aan de wettelijke eisen. Hiervoor is een kapitaalinjectie van ¤ 40 miljoen nodig. Alle aandeelhouders (21 Brabantse gemeenten) zijn door Intergas gevraagd een bedrag te storten, naar gelang het percentage aandelen.
De aandeelhouders zijn als mede-eigenaar verplicht te voldoen aan de wettelijke verplichting en met de storting wordt de (toekomstige) dividenduitkering veiliggesteld. Als Intergas de balansverhouding niet herstelt kan het ministerie van EZ een boete van maximaal ¤ 3 miljoen opleggen en in het ergste geval verliest Intergas zijn aanwijzing als netbeheerder.
Wethouder Joost Möller (Deelnemingen): "Deze kapitaalinjectie verbetert de solvabiliteit, de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen, van Intergas. Een gezond energiebedrijf is van belang, omdat er een publieke taak mee is gemoeid, namelijk de gasnetten in Berkel-Enschot en Udenhout."
Gemeentelijke herindeling
Tilburg is eigenaar van de aandelen Intergas geworden door de gemeentelijke herindeling van 1997. De aandelen waren eigendom van de voormalige gemeenten Berkel-Enschot en Udenhout. Tilburg heeft 1.020 aandelen.
Tot 2008 heeft Tilburg een jaarlijks dividend ontvangen van ¤200.000. Na de verscherpte eisen van de minister van EZ (verhoging eigen vermogen van 17% naar 40% van het totale vermogen) is besloten om over 2008 tot minimaal vijf jaar later, geen dividend uit te keren. Met de storting van ¤40 miljoen wordt voldaan aan de gestelde eisen en kan de dividenduitkering worden hervat.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.




Gemeente Tilburg