VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 15 september
2010/094/CH

Verplichte kost voor (aankomende) artsen en verpleegkundigen Achtbaan. Mijn laatste 83 dagen met Cynthia

Leukemie discrimineert niet. Kjeld Bontenbal, begin dertig, net getrouwd, net vader, ervaart dat aan den lijve. Een raar plekje op het been van zijn vrouw Cynthia blijkt de voorbode van een agressieve vorm van kanker; slechts 83 dagen later overlijdt ze in VU medisch centrum. In 'Achtbaan' beschrijft hij op authentieke en open wijze de achtbaan van verschrikkingen waar ze samen in terecht komen. Prof.dr. Peter Huijgens - internist-hematoloog van VUmc - nam in een overvollolle en muisstille Amstelzaal vol artsen, verpleegkundigen en een kleine driehonderd derdejaars studenten het eerste exemplaar van 'Achtbaan' officieel in ontvangst.

'Dit is waar het nu écht om gaat,' aldus prof.dr. Huijgens na afloop, 'We kunnen nóg zo veel weten over de theorie achter de ziekte, over hoe we het moeten behandelen, wat de bijwerkingen van medicijnen zijn, maar hier gaat het om: de mens achter de patiënt. Ik ben er trots op dit boek: niet alleen een eerbetoon aan het leven van Cynthia, maar ook aan alle medewerkers van de afdeling hematologie, die zich keer op keer met hart en ziel voor onze patiënten en hun naasten inzetten.'

Getuige de reacties van studenten, artsen, verpleegkundigen en patiënten na afloop van de boekpresentatie zou 'Achtbaan' verplichte kost moeten zijn voor alle (aankomende) artsen en verpleegkundigen. Een rauw, maar eerlijk, verhaal over het verloop van deze slopende ziekte, met oog voor de mens achter de patiënt én de arts en verpleegkundige.

'Achtbaan' is vanaf ¤ 12,95 online te bestellen bij uitgeveriij Caprimotion via www.caprimontion.nl. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan het Steunfonds Hematologie van VU medisch centrum. ISBN 978-90-815577-1-9

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Camilla Hut (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (