Media alert

IT-beheerders in de zorg staan voor grote uitdagingen ~ RES Software helpt IT-obstakels in de zorg te overbruggen ~

's-Hertogenbosch, 15 september 2010 - Er is de afgelopen jaren veel veranderd voor IT-beheerders binnen de zorgsector. De recente aanscherping van de NEN 7510-norm is daar een goed voorbeeld van. Deze norm helpt de IT-afdeling om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van alle patiënteninformatie te waarborgen. Ook raakt IT steeds meer geïntegreerd met alle zorgprocessen wat zorgt voor extra complexiteit. RES Software, specialist op het gebied van user workspace management, brengt de vijf de belangrijkste uitdagingen waarmee IT-beheerders in de zorg geconfronteerd worden in kaart.

Groepsaccounts verwijderen en flexibiliteit vergroten Doktoren, verplegend en administratief personeel hebben vanaf verschillende werkplekken toegang nodig tot de juiste applicaties en data, die bovendien snel beschikbaar moeten zijn. Omdat het veel tijd kost om iedere keer opnieuw in te loggen, wordt vaak gewerkt met groepsaccounts. De NEN 7510-norm schrijft echter voor dat herleid moet kunnen worden wie wijzigingen heeft aangebracht in een dossier. Iedere medewerkers dient daarom te beschikken over een persoonsgebonden account. Om het gebruiksgemak en de productiviteit op peil te houden, moeten IT-beheerders goed nadenken over hoe personeel wijzigingen flexibel en snel kunnen blijven invoeren. Bijvoorbeeld door laadtijden te minimaliseren en het inlogproces te versnellen.

Ruimte maken voor projecten zoals het elektronisch patiënten dossier Standaard IT-taken zijn noodzakelijk maar kosten onnodig veel tijd. Veel IT-afdelingen steken 60 tot 80 procent van hun tijd in onderhoudstaken die eenvoudig te standaardiseren zijn. Hierdoor blijft weinig tijd over voor strategische projecten zoals het opzetten van het elektronisch patiënten dossier. Automatisering van eenvoudige IT-taken geeft IT'ers de mogelijkheid om hun budget en energie te steken in projecten die de zorg en dienstverlening direct verbeteren.

Omgaan met specialistische oplossingen
Veel zorginstellingen werken met een virtuele IT-omgeving om personeel op verschillende locaties binnen instellingen te kunnen voorzien van applicaties en data. Voor bepaalde specialistische, en vaak zwaardere, toepassingen kan het echter noodzakelijk zijn om deze lokaal te installeren om een goede werking te garanderen. Tegelijkertijd moeten ook de gevirtualiseerde oplossingen en data toegankelijk blijven. Er is een oplossing nodig die IT-beheerders helpt om de juiste mix te kunnen maken van lokale en gevirtualiseerde applicaties en data. Zo blijft de productiviteit van eindgebruikers op peil en kunnen zij hun tijd steken in het verlenen van zorg.

Inzicht in informatiebeveiliging
Door de aanscherping van de richtlijnen rondom informatiebeveiliging is een passende rapportage nodig. Wanneer zichtbaar wordt waar medewerkers hebben ingelogd en welke applicaties en data ze hebben gebruikt, kan de beveiliging van informatie worden aangescherpt.

Continuïteit van IT
Zorginstellingen zijn, net als andere organisaties, meer en meer afhankelijk van de continuïteit van de IT-infrastructuur. Het komt nog altijd vaak voor dat belangrijke kennis over IT ontbreekt wanneer een IT-medeweker ziek is, vakantie heeft of de organisatie verlaat. Dit kan de voortgang van met name langlopende projecten ernstig belemmeren. Het is goed om IT-beheertaken te standaardiseren en het beheer te vereenvoudigen om zo continuïteit te garanderen.

"Er is veel veranderd in de zorgsector waardoor IT-beheerders voor nieuwe uitdagingen staan", zegt Jeroen Storm, country manager Nederland bij RES Software. "Om aan alle nieuwe eisen te voldoen zullen veel IT-afdelingen in de zorg daarom een professionaliseringsslag moeten maken om het gebied van desktopbeheer. Een user workspace management oplossing biedt de mogelijkheid om eindgebruikers een dynamische workspace aan te bieden met een ideale mix van applicaties en data voor dat specifieke moment. Bovendien vergroot het de beheermogelijkheden waardoor IT'ers over meer controle en inzicht beschikken. Dit is precies wat IT-beheerders in de zorg op dit moment nodig hebben."