Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 15 september 2010

IFS-onderzoek: CEO's hebben weinig vertrouwen in goede afloop projecten Toch beschouwt bijna driekwart leidinggevenden efficiënt projectmanagement als essentieel voor bedrijfsgroei

Slechts elf procent van de CEO's, COO's en projectmanagers is er zeker van dat hun organisatie in staat is om bedrijfskritische projecten optimaal te managen. Dit terwijl 72 procent van hen efficiënt projectbeheer beschouwt als essentieel voor de toekomstige groei van hun bedrijf. Dit zijn de twee belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat IFS samen met de International Project Management Association (IPMA) uitvoerde. Voor het onderzoek werden 273 CEO's, COO's en projectmanagers in projectmatig werkende organisaties ondervraagd in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Scandinavië.

Uit het onderzoek van IFS en de IPMA kwam verder naar voren dat slechts een kwart (25 procent) van de ondervraagde bedrijven beschikt over volledig geïntegreerde IT-systemen voor projectmanagement. Daarnaast is slechts twaalf procent van alle bedrijven er zeker van dat ze een compleet overzicht hebben van alle informatie die nodig is om een project efficiënt te laten verlopen. Dit ondanks de erkenning van de CEO's, COO's en projectmanagers dat IT-integratie en het beschikken over real-time gegevens voorwaarden zijn voor effectief projectmanagement. Uit het onderzoek bleek verder wat het effect is van de laagconjunctuur op projectmatig werkende organisaties. Twee derde (66 procent) van de respondenten is het ermee eens, of sterk mee eens dat softwaretools na de recessie nog belangrijker zijn bij het uitvoeren van projecten.

Zowel de ondervraagde CEO's en COO's als de projectmanagers waren het erover eens dat de top 3 van belangrijkste factoren voor consistent en efficiënt projectmanagement resource-planning (55 procent), geïntegreerde bedrijfssystemen (52 procent) en beschikken over real-time gegevens (47 procent) zijn. Deze uitkomsten geven de prioriteiten weer van organisaties op het gebied van investeringen in IT- en projectmatige oplossingen. Bijna de helft (49 procent) noemt IT-integratie als topprioriteit. Real-time gegevens (40 procent) is de tweede prioriteit, gevolgd door capaciteitsplanning (37 procent). Ondanks dat leidinggevenden dit beschouwen als prioriteiten en als essentieel voor een succesvolle bedrijfsvoering, heeft slechts een kwart van de organisaties volledig geïntegreerde IT-systemen voor projectmanagement.

"Verandering is onderdeel van elk project en we weten uit ervaring dat flexibele en schaalbare oplossingen cruciaal zijn voor succesvolle projecten bij projectmatig werkende bedrijven", zegt Alastair Sorbie, CEO van IFS. "Een holistische kijk die bedrijven een volledig overzicht biedt, is hierbij belangrijk. Maar ook controle over en inzicht in real-time gegevens zijn van levensbelang voor het managen van de huidige bedrijfskritische projecten en voor toekomstige internationale groei. Een projectmanager die geen overzicht heeft en niet weet wat andere leden van het projectteam of andere bedrijfsonderdelen doen, is niet in staat een nauwkeurige maandelijkse planning te maken. Als een bedrijf de controle over bedrijfskritische projecten niet op orde heeft, kan dit schadelijk zijn voor de gehele organisatie. Om deze reden spenderen bedrijven gigantische bedragen om informatie te verzamelen en projecten te managen met veel verschillende systemen. Dit is niet erg efficiënt. De oplossin g is eenvoudig: gebruik één geïntegreerd systeem."

"Deze onderzoeksresultaten laten zien dat belangrijke informatie vaak niet toegankelijk is, terwijl dit juist cruciaal is voor het efficiënt uitvoeren en tijdig opleveren van een project", zegt professor Brane Semolic, bestuursvoorzitter Research Management van de IPMA. "De uitkomsten uit dit onderzoek onderstrepen de bevindingen van onze vijftig wereldwijde Project Management Associations. Ze tonen aan dat effectief projectmanagement een cruciale bijdrage levert aan klantgerichtheid, kostenbeheersing en toekomstige bedrijfsgroei."

Voor dit IFS-onderzoek zijn 273 CEO's, COO's en projectmanagers ondervraagd in de Benelux, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Scandinavië. Van de ondervraagden is 49 procent CEO/COO en 51 procent projectmanager. Zij zijn werkzaam in de energie- en nutssector, telecommunicatie, olie en gaswinning, bouw en productie. IFS gaf de IPMA, een toonaangevende non-profitprojectmanagementorganisatie, in maart 2010 de opdracht om te onderzoeken hoe bedrijven het vertrouwen in, en de efficiëntie van projectmanagement aanpakken. De resultaten van dit onderzoek zijn beschikbaar in september 2010. Geïnteresseerden kunnen zich op www.sustainable-efficiency.net registreren voor updates van dit onderzoek en voor het eindrapport.

####

Over IFS
IFS is een beursgenoteerde onderneming (OMX STO: IFS), opgericht in 1983, die de ERP-suite IFS Applications(TM) ontwikkelt, levert en implementeert. IFS Applications is een complete, op componenten gebaseerde ERP-suite die gebouwd is op SOA-technologie. IFS richt zich op flexibele bedrijven waarin (een van) de volgende kernprocessen centraal staan: service- & asset-beheer, productie, supply chain en projecten. Het bedrijf heeft 2.000 klanten en is met 2.700 medewerkers actief in vijftig landen. IFS behaalde in 2009 een netto-omzet van 260 miljoen euro. Meer informatie is te vinden op www.ifsworld.com.