Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 september 2010

Vragen van het lid Recourt (PvdA) aan de minister van Justitie

over de uitspraak van het EHRM inzake Sanoma-uitgeverij


* Bent u bekend met de uitspraak van het Europees Hof voor de rechten van de Mens inzake Sanoma Uitgevers B.V. versus De Nederlandse Staat?{1}


* Welke gevolgen heeft deze uitspraak voor de huidige praktijk van huiszoekingen in relatie tot de persvrijheid?


* Voorziet het huidige wettelijk systeem in de minimale rechtsbescherming die blijkens de voornoemde uitspraak noodzakelijk is?


* Zo nee, bent u voornemens het wettelijk systeem in overeenstemming te brengen met de in de uitspraak geschetste minimum norm?


* Zo ja, welke maatregelen gaat u dan nemen om de praktijk te wijzigen zodat deze tegemoetkomt aan de bezwaren van het EHRM?


* Bent u voornemens om de rol van de RC in de praktijk aan te scherpen in die zin dat zij feitelijk meer inhoud geven aan de leiding over de huiszoeking? Hoe gaat u dit vormgeven?


* Welk verwantschap is er tussen deze uitspraak van het EHRM en de uitspraak inzake Voskuil vs de Nederlandse Staat?


* Wat is de stand van zaken met betrekking tot het aangekondigd wetsvoorstel in antwoord op de uitspraak Voskuil vs de Nederlandse Staat? Bevat dit wetsvoorstel regels die tegemoet komen aan de bezwaren van het EHRM in de uitspraak Sanoma Uitgevers B.V. versus De Nederlandse Staat? Zo nee, bent u bereid dit wetsvoorstel aan te passen?

{1} ECRM, Application no. 38224/03, 14 september 2010

PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid