Persbericht

15 september, 2010

Van Uden Logistics kiest voor Kewill Customs van Kewill en Minihouse voor afwikkeling EMCS

Van Uden Logistics, full service logistieke dienstverlener die in Nederland een leidende marktpositie heeft verworven op het gebied van opslag, transport en distributie in de food en beverage-logistiek, kiest voor de gezamenlijke EMCS-oplossing van Kewill en Minihouse. De logistiek dienstverlener implementeert de software voor een automatische afwikkeling volgens de nieuwe accijnsgoederenregelgeving, het Excise Movement and Control System (EMCS).

Het EMCS-systeem is door de Europese Unie ontwikkeld om het vervoer en de opslag van accijnsgoederen tussen de lidstaten beter te kunnen controleren. De douane houdt hier toezicht op. De belangrijkste verandering is de overgang van papieren naar elektronische aangifte. De invoering is gestart op 1 april 2010, vanaf 1 januari 2011 kunnen marktpartijen uitsluitend nog elektronisch aangifte doen.

"Eind 2009 zijn we gestart met een intern onderzoek naar de impact van EMCS op onze organisatie", zegt Jörg Bruijn, manager Excise Services bij Van Uden Logistics. "EMCS is dusdanig specifiek en cruciaal voor ons gebleken, dat we het in een apart project hebben ondergebracht en hebben uitbesteed aan Kewill en Minihouse." Volgens Bruijn staan veel organisaties niet stil bij de gevolgen die het nieuwe systeem heeft. "De verplichte elektronische communicatie voor accijnsgoederen gaat een enorme impact krijgen op de interne processen. Ik vermoed dat veel organisaties dit onderschatten. Wij zijn willen deze organisaties graag de accijnsadministratie en de aansluiting op het EMCS uit handen te nemen."

Tijdens de vooronderzoeksfase bij Van Uden Logistics heeft Kewill branchegenoot Minihouse - The Customs Company overgenomen. "Van Uden Logistics profiteert direct van de positieve gevolgen van de samenwerking tussen Kewill en Minihouse", aldus Dirk Donkers, marketing manager bij Kewill. "Beide organisaties zijn volledig op de hoogte van het nieuwe systeem, waardoor we Van Uden Logistics optimaal kunnen adviseren en informeren bij de implementatie van deze nieuwe douanetoepassing voor EMCS. Dit is van groot belang bij een dergelijk bedrijfskritisch systeem."