Persbericht

AMS-IX doorbreekt grens van 1 Terabit per seconde
~ Amsterdam Internet Exchange index breekt record ~

Amsterdam, 15 september 2010 - De index van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), één van de grootste Internet exchanges ter wereld, heeft een recordhoogte van 1 Terabit per seconde bereikt.

Op het AMS-IX platform hebben leden de mogelijkheid om internetverkeer uit te wisselen, het zogenaamde "peering". Alle grote Nederlandse en een groot aantal buitenlandse Internet service providers zijn aangesloten op dit platform en hebben een eigen poort op de AMS-IX infrastructuur. Hoewel de groeisnelheid van het Internet in de loop der jaren afgenomen is, neemt de hoeveelheid dataverkeer die dagelijks uitgewisseld wordt, nog steeds toe. Gisterenavond om 21.17 uur werd voor het eerst in de geschiedenis van de exchange een piek van 1 Terabit per seconde gehaald.

De groei van het dataverkeer wordt veroorzaakt doordat steeds meer Internet service providers uit landen in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië lokaal aansluiten op de Amsterdam Internet Exchange. Daarnaast komt een deel van de groei ook voor rekening van smartphones en PDA's met internettoegang. Het laatste jaar is het gebruik hiervan explosief toegenomen. Om nog maar niet te spreken van kanalen die het streamen van video's, muziek en film toegankelijk maken.

"Het behalen van 1 Terabit dataverkeer per seconde is een mijlpaal in de geschiedenis van de exchange", stelt Job Witteman, Algemeen directeur Amsterdam Internet Exchange. "Wij stellen onszelf constant de vraag hoe we de waarde van de Exchange voor onze leden kunnen vergroten. Eén van de manieren is het aantrekken van kwalitatief hoogwaardige partijen met een grote onderlinge diversiteit. De aanwezigheid van deze partijen op de exchange veroorzaakt een sneeuwbaleffect. Hierdoor sluiten steeds meer partijen zich bij ons aan, wat zorgt voor een constante toename van het IP-verkeer dat over ons platform wordt uitgewisseld. Op deze manier zijn wij ook naar de Terabit per seconde gegroeid en willen wij doorgaan naar de volgende mijlpaal: de Petabit per second (oftewel 1000 Tbps)."