Vereniging Milieudefensie

Geen garantie over luchtkwaliteit verbrede A4

Burgers en natuur krijgen geen garanties voor de kwaliteit van de lucht langs de verbrede A4. Eerder eiste de Raad van State onderzoek naar de gevolgen van de verbreding. Woensdag gaf het hoogste rechtscollege het groene licht voor de extra rijstroken hoewel het complete onderzoek door Rijkswaterstaat er nooit is gekomen. Bovendien zijn in de beoordeling van de verbrede weg de positieve effecten van de kilometerheffing meegeteld, terwijl verkeersminister Eurlings deze maatregel inmiddels heeft geschrapt.

Verkeersdeskundigen stellen dat de verbrede A4 veel meer auto's en vrachtwagens zal aantrekken, onder andere door de verwachte groei van luchthaven Schiphol en de Rotterdamse en Amsterdamse havens. Met name de toename van het aantal vrachtauto's zorgt voor extra uitstoot van uitlaatgassen, die vooral voor bewoners en natuur langs de gehele A4 voor problemen zal zorgen.

"De overheid rekent zichzelf rijk door de verkeersbeperkende maatregel van de kilometerheffing mee te tellen in de beoordeling van de verbreding van de A4. Uiteindelijk worden bewoners langs de snelweg en de natuur daar het slachtoffer van, maar de rechter heeft dat geaccepteerd", zegt directeur Hans Berkhuizen van Milieudefensie.

Milieudefensie gaat nu zelf controleren of de uitstoot van uitlaatgassen langs de A4 bij Leiderdorp binnen de normen blijft. De discussie over de A4 bij Leiderdorp kent een lange voorgeschiedenis. In 2007 stak de Raad van State na bezwaar van Milieudefensie een stokje voor de verbreding omdat Rijkswaterstaat geen gedegen onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit had gedaan.

In plaats van het uitvoeren van een deugdelijk onderzoek heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer vorig jaar de regels versoepeld. Hierdoor hoeft Rijkswaterstaat slechts voor een zeer beperkt gebied de gevolgen voor de luchtkwaliteit in kaart te brengen door middel van een rekenmodel. De Raad van State heeft de plannen voor de verbreding van de A4 alleen aan de nieuwe, versoepelde wet kunnen toetsen.