Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 14 september 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Benoeming de heer ir. E.B.J. Koldewey tot plaatsvervangend lid Adviescommissie subsidiëring landbouwinnovatie, keteninnovatie. (GM-beslissing d.d. 14-9-2010) Kenmerk: 2010/0133495

Gedeputeerde Staten hebben de heer ir. E.B.J. Koldewey benoemd tot plaatsvervangend lid van de Adviescommissie subsidiëring landbouwinnovatie, keteninnovatie voor een periode van vijf jaar. De heer Koldewey is innovatieadviseur bij Syntens in Arnhem. De adviescommissie adviseert Gedeputeerde Staten over de subsidieaanvragen, die zijn ingediend in het kader van de subsidieregeling Stimuleren van innovatie in het agrocluster.

Onderwerp: IPO Bestuursvergadering 16 september 2010 Kenmerk: 2010/0152014

Op 16 september is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de voorbereiding van de IPO inzet kabinetsformatie en de strategische agenda.

Onderwerp: Eindverslag LEADER+ Oost-Nederland 2000-2006 Kenmerk: 2010/0152357

Gedeputeerde Staten hebben het eindverslag van het LEADER+ programma Oost-Nederland 2000-2006 vastgesteld. Dit Europese subsidieprogramma is in de periode 2001 tot en met juni 2009 uitgevoerd in vijf plattelandsgebieden in Overijssel en Gelderland. Het LEADER+ programma was erop gericht een impuls te geven aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland door middel van kleinschalige projecten. Door middel van het programma zijn projecten gerealiseerd die de leefbaarheid in de gebieden hebben verbeterd en hebben bijgedragen aan het beter benutten en versterken van de natuurlijke en culturele hulpbronnen. Het programma is uitgevoerd onder regie van de provincie in samenwerking met de gemeenten en lokale organisaties. Binnen het programma zijn in Overijssel 115 projecten gefinancierd. De totale investeringen in deze projecten bedragen ¤ 33.668.265. Met de realisatie van het programma is het volledige door de Europese Commissie beschikbaar gestelde bedrag benut.

Onderwerp: Natura 2000 stimuleringsbeleid emissiebeperkende technieken en maatregelen en effectgerichte maatregelen. Kenmerk: 2010/0144572

In het kader van het provinciale beleid om de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden te verminderen subsidieert de provincie investeringen van veehouders in technieken en maatregelen die leiden tot een lagere stikstofemissie. Naar aanleiding van de motie van Dalfsen c.s. rapporteren Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten op welke wijze Gedeputeerde Staten in dit kader van de uitvoering van dit beleid vorm en inhoud geeft aan communicatie, voorlichting, begeleiding, monitoring, evaluatie en handhaving. Gedeputeerde Staten is met Provinciale Staten van mening dat dit belangrijke activiteiten zijn om de effectiviteit van het beleid te bevorderen.

Onderwerp: Vaststellen wijziging Inrichtingsplan Enter Kenmerk: 2010/0108681

Gedeputeerde Staten hebben de wijziging Inrichtingsplan Enter inclusief de reactienota vastgesteld. In de wijziging op het oorspronkelijk landinrichtingsplan wordt naast de realisatie van landbouwdoelen een integrale werkwijze beschreven met name voor natuurontwikkeling, waterbeleid, landschapsverbetering en recreatie, de verbetering van sociaal-economische structuur en de vitaliteit van het landelijk gebied. De wijziging-Inrichtingsplan Enter is opgesteld door de Uitvoeringscommissie Enter. Het plan wordt met de reactienota zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Onderwerp: Agenda van Twente: bestuurlijk overleg Gedeputeerde Staten van Overijssel en Dagelijks Bestuur van Regio Twente op 28 september. Kenmerk: 2010/0151134

Op 28 september is er een bestuurlijk overleg tussen Gedeputeerde Staten van Overijssel en het Dagelijks Bestuur van Regio Twente. Daar zal worden gesproken over de Agenda van Twente.

Onderwerp: Bijstelling IMG-bijdrage Scheerwolde, Steenwijkerland Kenmerk: 2010/0152379

In het kader van Investeren met Gemeenten ondersteunt de provincie ruimtelijke projecten met een duidelijk provinciaal belang. GS heeft besloten om de toegezegde bijdrage in het kader van Investeren met Gemeenten voor het project Scheerwolde van de gemeente Steenwijkerland te verhogen naar ¤ 375.000,-- zodat deze gelijk is aan de bijdrage van de gemeente. Dit is op voorwaarde van een concreet plan en tijdige uitvoering.

Onderwerp: Ruimte voor de Vecht
Kenmerk: 2010/0151500

In het kader van het programma Ruimte voor de Vecht wordt door de betrokken overheden en maatschappelijke organisaties op dit moment een Regionale Voorkeursvariant uitgewerkt voor de ontwikkeling van de rivier de Vecht tot een halfnatuurlijke laaglandrivier. De contouren van deze variant zijn duidelijk. Het plan bestaat uit een reeks van circa 20 projecten voor een nieuwe loop van de rivier en inrichting van het winterbed en aangrenzende gebieden. Deze projecten zullen de waterveiligheid, natuur en de sociaaleconomische ontwikkeling in samenhang met ruimtelijke kwaliteit van het Vechtdal versterken. De Regionale Voorkeursvariant zal eind 2011 worden voorgelegd aan Provinciale Staten en andere betrokken overheden. Bevaarbaarheid van het Ommerkanaal en de Dedemsvaart voor kajuitjachten blijkt geen economische meerwaarde te bieden. Uit onderzoek is gebleken dat de te verwachten baten bij lange na niet opwegen tegen de noodzakelijke investeringen. In hetzelfde onderzoek worden drie alternatieven aanbevolen waarmee wel economische meerwaarde voor het Vechtdal kan worden gerealiseerd. Deze alternatieven worden opgepakt binnen het programma Ruimte voor de Vecht.

Onderwerp: Verslag van het werkbezoek dat een delegatie van de Statencommissie Ruimte, Water en Duurzaamheid samen met gedeputeerde Jansen aan Roemenië heeft gebracht. Kenmerk: 2010/0151271

Gedeputeerde Staten Van Overijssel hebben kennis genomen van het verslag van het werkbezoek dat een delegatie van de Statencommissie Ruimte, Water en Duurzaamheid samen met gedeputeerde Jansen van 26 tot en met 30 juni 2010 aan Roemenië heeft gebracht.

Onderwerp: Start pilot interbestuurlijk toezicht met Waterschap Regge en Dinkel Kenmerk: 2010/0151274

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het starten van een pilot interbestuurlijk toezicht met Waterschap Regge en Dinkel. Deze pilot wordt gezamenlijk met het waterschap uitgewerkt en zal zoveel mogelijk aansluiten bij de pilot interbestuurlijk toezicht/doorwerking provinciaal belang met de gemeenten Zwolle en Dinkelland.