Provincie Friesland

PERSBERICHT

15 september 2010

Elke Friese leerling in voortgezet onderwijs op verkeersles

De helft van de Friese scholen in het voortgezet onderwijs besteedt aandacht aan verkeerseducatie. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) heeft laten uitvoeren onder 125 scholen. "Dat is een goed begin, maar wij willen naar 100%. Elke Friese leerling zou verkeersles moeten krijgen", zegt gedeputeerde Piet Adema. De voorzitter van het ROF presenteerde het onderzoeksrapport vandaag tijdens de verkeerseducatiemiddag.

Het ROF is blij dat de situatie in het voortgezet onderwijs nu helder in beeld is. Op basis van het onderzoek pleit het ROF voor een vaste plek voor verkeerseducatie in het lespakket. Hiervoor moeten speciale uren vrij worden gemaakt. Daarnaast wil het ROF onderzoeken of het bestaande lesmateriaal voldoende aantrekkelijk is en voldoet aan de behoeften van de scholen. De Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) kan helpen met advies en assistentie aan scholen.

Leven lang leren
In tegenstelling tot het basisonderwijs zijn er in het voortgezet onderwijs geen voorgeschreven aantal lessen verkeerseducatie per leerjaar. Wat nu aan verkeerseducatie wordt gedaan, gebeurt dus puur op basis van vrijwilligheid. Piet Adema: "Iedereen zou zijn leven lang verkeersles moeten krijgen. Dat eindigt niet op de basisschool. Ook in het voortgezet onderwijs kan een goede basis worden gelegd voor een veilige verkeersdeelname."

ROF
Het ROF streeft naar een continue verbetering van de verkeersveiligheid. Het ROF wil dat iedere Friese leerling in schooltijd datgene aan verkeerseducatie ontvangt, wat nodig is om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Hierbij wordt medewerking aan het onderwijs gevraagd.

Verkeerseducatiemiddag
Tijdens de verkeerseducatiemiddag 'Van denken naar doen' gaan docenten, verkeersouders, ambtenaren en mensen van verkeersveiligheidsorganisaties met elkaar in gesprek over het omzetten van beleid naar praktische uitvoering. Er worden meerdere workshops gegeven over verkeerseducatie voor verschillende doelgroepen.

Het onderzoeksrapport is te downloaden op www.fryslan.nl/rof




Provincie Friesland