Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Conjunctuurtest Vereniging FME-CWM:

Technologische industrie verwacht geen dubbele dip

Zoetermeer, 15 september 2010 ­ Bedrijven in de technologische industrie verwachten geen nieuwe terugslag. Zij denken dat eind 2012 het niveau van voor de crisis weer is bereikt. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse FME-conjunctuurtest, die de brancheorganisatie vandaag bekend maakt. Ook blijven de ondernemers investeren in R&D en zij verlangen hetzelfde van de Nederlandse overheid.

De omzet in de technologische industrie is in de eerste helft van dit jaar gemiddeld met 5,1% toegenomen. Er zijn echter wel grote verschillen in groei tussen de bedrijven. Waar 55% een stijging meemaakte, had 36% van de bedrijven te maken met een daling van de omzet. De omzetgroei werd aangewakkerd door een sterke groei van de export. Deze groeide in de eerste helft van 2010 gemiddeld met 7,5%.

Blijvend vertrouwen: Geen dubbele dip!

Voor de tweede helft van 2010 verwachten de bedrijven geen terugslag. De verwachte omzet zal zelfs nog iets toenemen. Gemiddeld wordt een stijging van de omzet van 5,3% verwacht ten opzichte van de eerste helft van 2010. Ook hier geldt dat er grote verschillen zijn tussen de bedrijven. Zo verwacht 22% van de bedrijven een afname van de omzet in de laatste zes maanden van 2010. De export blijft een belangrijke groeimotor. Ook voor de tweede helft van 2010 verwachten bedrijven in de technologische industrie een stevige groei van de export van 6,4% ten opzichte van het eerste half jaar van 2010.

Voor 2011 verwachten de ondernemers een afname van de groei, maar met 4,7% op jaarbasis is deze nog steeds goed. Daarna zal de economie steviger aantrekken en verwachten de ondernemers een groei van 7,5% op jaarbasis in 2012. Daarmee zal de sector eind 2012 terugkeren op het niveau van begin 2008, voor het begin van de crisis.

R&D: De technologische industrie blijft innoveren

Ruim 95% van de bedrijven geeft aan dat hun R&D-budget voor 2011 gelijk blijft of zelfs toeneemt. Gemiddeld wordt een stijging in het budget voor R&D verwacht van 2,2%. De bedrijven geven aan dat stimulering van innovatie essentieel is voor modern industriebeleid. Volgens FME-voorzitter Jan Kamminga betekent dit dat ook van de overheid maatregelen worden verlangd die innovatie stimuleren.

(De gehele FME-conjunctuurtest najaar 2010)