Provincie Noord-Brabant

15 september 2010

Nieuwe Brabantse Handhavingstrategie 2010 'Zó handhaven we in Brabant'

De provincie Noord-Brabant heeft een nieuwe handhavingstrategie ontwikkeld met de titel 'Zo handhaven we in Brabant'. Door de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per 1 oktober 2010 is er behoefte aan een vernieuwde strategie voor de aanpak van overtredingen. Gedeputeerde Yves de Boer overhandigde vanmiddag de eerste exemplaren van de Brabantse handhavingstrategie aan deelnemende handhavingspartners.

De Brabantse handhavingstrategie geeft inzicht in afspraken, handelwijzen, afstemming en informatie-uitwisseling tussen de verschillende instanties na de constatering van een overtreding. Het is daarmee een beschrijving van de wijze waarop sanctionerend wordt opgetreden.

De provincie is verantwoordelijk voor haar bestuursrechtelijke handhaving; de politie en het Openbaar Ministerie zijn dit voor de strafrechtelijke handhaving. De nieuwe Brabantbrede integrale handhavingstrategie richt zich op het omgevingsrecht voor de kleursporen groen (bescherming natuur en landschap), grijs (milieuwet- en regelgeving), rood (bouwen en ruimtelijke ordening) en blauw (waterkwaliteit).

Deze strategie wordt toegepast door alle toezichthoudende en opsporingsinstanties die de 'Bestuursovereenkomst handhaving omgevingsrecht 2007 - 2012' hebben ondertekend. Dit zijn: . Alle Brabantse gemeenten . Provincie Noord-Brabant . Openbaar Ministerie (Functioneel Parket) . Politie (Regionale Milieuteams) . De Brabantse Waterschappen . Algemene Inspectie van het ministerie van LNV . Rijkswaterstaat . VROM Inspectie

Met werkbezoeken van de SEPH's (Servicepunten Handhaving) aan onder andere gemeenten wordt de nieuwe Brabantse handhavingstrategie dit najaar breed onder de aandacht van alle betrokken handhavingspartners gebracht.

Meer informatie over de strategie 'Zó handhaven we in Brabant' vindt u op de website www.handhaveninbrabant.nl.